1994. 1.

Ne spomnim se veliko iz tega obdobja. Mogoče se tudi ni nič za spomniti. Včasih me preletijo občutki, vtisi, spomini in slike, za katere pa nisem več prepričan, ali so res iz tistega časa ali pa so nastali pod vplivom notranjih silnic, ki naše spomine popačijo in popravijo. Deloma lahko pač sklepam, da sem bil isti kot večina v tem obdobju: samopomemben, egocentričen in najpametnejši na svetu. Zagotovo pa vem, da sem že takrat norel za glasbo. Tisto, kar sem takrat poslušal, imam zdaj skrbno spravljeno v škatli pod posteljo, ampak recimo, da sem imel rad beate, ki sem jih iskal na kontinuumu mainstream – podzemlje. Eurodance in najtrši nizozemski techno iz plesnivih skladišč in klubov – no, tako sem si vsaj jaz to predstavljal.

1994. 2.

Bilo je čudovito brezskrbno obdobje oziroma bolje povedano, lahko bi bilo tudi polno skrbi, a je bilo takrat še lažje gledati stran. Udarec po glavi je prišel še prehitro, a tistega leta 1994 so bile druge stvari na sporedu. Recimo glasba, ki bi sedla na dušo. Nirvana me je dobila še premladega, zvok ja, žaganje kitar ja, ampak besedila se me niso dotaknila – šele čez nekaj časa sem ugotovil, da me besedila na splošno ne ganejo, t.j. ne zanimajo preveč, razen seveda svetlih in redkih izjem. Premlad sem bil, glasba, ki se mi je najbolj vtisnila v celice je izšla med leti 1994 in 1998.

1994. 3.

Vse, kar sem potreboval takrat je bil torej le še soundtrack. Prvenec Rage Against the Machine se me ni prijel; dober flow, dobro žaganje, a preveč agresivno. Cypress Hill – Black Sunday; totalno zadeti beati in flow, a na daljši rok premonotono. Death; prebrutalno, čeprav se me zadnje čase tole nekaj prijemlje. Pearl Jam; eh, za njih sem moral vsaj dva letnika srednje končat. Glasba iz filma Judgment Night; ja, to je bilo zelo blizu, žaganje in rap na enem kupu, a zmagovalec je bil en: Music for the Jilted Generation. Že prva pesem (prva po kratkem uvodu) Break & Enter je povedala vse. Der name war programm. Če so npr. The Doors še dobrih trideset let nazaj z uvodnim Break on Through obljubljali odprtje vrat na “drugo stran”, je bil klic skupine The Prodigy enostaven in rudimentaren: Break & Enter. Bolj primarno skorajda ne gre. To je bilo to: glasno, udarno in malce nevarno. In brez besedila, le koščki in koščki besed – kot da se generaciji X ni imelo ničesar za povedati. Glasba pred katero bi me starši in pedagogi svarili, če bi jo poznali.

YouTube slika preogleda

1994. 4.

Nekega dne je prijatelj od nekod privlekel dva 30-centimetrskega nizkotonca, ki sta bila tako močna, da je odmevalo še tri nadstropja navzdol – in bi tudi odmevala še tri nadstropja navzgor, če ne bi prijatelj živel čisto na vrhu. »Si videl tisti spot, nekaj modrega mu leze iz ust«. Ja, Poison.

YouTube slika preogleda

1994. 5.

Vsi smo bili enotni, to je to. Roker, metalec, reper in panker. We were all the same under the disco ball. Govorilo se je celo o prihodnosti “rocka”.

2012. 1.

Vedno so obstajale skupine, ki komplicirajo in skupine, ki gredo na prvo žogo. Skupine, ki komplicirajo si vzamejo čas, počasi razvijajo določeno idejo in pustijo poslušalca v napetosti, v pričakovanju.  Njihova glasba razkrije svoje čare šele po večkratnem poslušanju. In potem je tukaj še skupina The Prodigy, skupina, ki ni nikoli komplicirala. Do bistva je prišla takoj in brez oklevanja: distorzirana kitara, efekti, umazan in surov beat, zraven pa še dretje Keitha Flinta.

Nekdo, ki ima tako specifičen zvok, mora nujno slej ko prej trčiti ob samega sebe, se začeti neusmiljeno ponavljati in kopirati.  Zagona in idejnega kapitala je bilo ravno za dva res dobra albuma in peščico zgodnji rejverskih štanc. Nekaj so celo še izdali v novem tisočletju. Me ne zanima, no, sem poslušal in me ne zanima več. Ni pomembno in nikoli ne bo.

Nostalgično, kot tale spot spodaj.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

Komentarji2 komentarjev

  1. silvestre, dne 23.02.2012 15:19

    Yes sir, you got that right!! :D

  2. Nidurun, dne 23.02.2012 16:36

    cmok.

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv