Priznam, malo sem se izgubil. Ko so po mojih sinapsah švigali še pojmi kot so »techno«, »house«, »trip-hop« in »drum & bass«, sem še sledil. Tudi okoli pojmov »2-step«, »grimme«, »garage«, »baile-funk« »kuduru« in »dubstep« imam spletenih nekaj nevronskih mrež. Zadnja leta pa je že prekleto težko slediti. Elektronska glasba se je razvejala na zvrsti, podzvrsti in podpodzvrsti. Zemljevid je postal razdrobljen, na nekdaj jasnih, prostranih področjih, je nastalo nešteto majhnih otočkov, tudi belih lis, ki še čakajo na osvajalca s pojmovno zastavo. Witch house, zombie rave in dubstep so od včeraj, pozdravimo juke, UK funky, footwork in, hja, clownstep. Recenzenti širom sveta so se zdenili na “post-dubstep”, torej na izraz, ki sicer nič pove, a poskuša zajeti vse hibride, ki trenutno krožijo po plesiščih in dnevnih sobah.

Andy Stott – Passed me by

Mračno, počasno in moreče kot vlažno pristaniško skladišče ob štirih zjutraj. Ne vem, kako se na to pleše, mogoče v globoko zamaknjenem stanju in z delno katatonijo. Andy Stott sicer ne opleta s tipičnimi beati, a ohranja tisto dubovsko “prostornost”.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Machinedrum – Room(s)

Travis Stewart, polovica na mojem blogu že omenjenih Sepalcure, na svojem albumu odkriva možnosti spojitve R&B-ja, “karkoli-že-stepa”, bleščečih sintijev, glasovnih semplov in tistega early 90’s občutka. Pozor, beati bijejo tudi s hitrostjo do 160 udarcev na minuto!

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Africa Hitech – 93 Milion Miles

Tehnologija v Afriki, Afrika v tehnologiji.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Actress – Gershwin

Do sines dream of electronic music?

YouTube slika preogleda

Dubstep Allstars Vol. 8

Za polnočna raziskovanja industrijskih ruševin. Neumoren dubsteperski stroj, ki na dolžini 25 zapisov pomendra ideje o avtorstvu v dubstepu. Kljub različnim izvajalcem, je zvok uniformen in kovinski, takšen, kot če bi ga naredil en sam človek, pardon, stroj.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

Komentarji2 komentarjev

  1. Nidurun, dne 4.09.2011 00:52

    hmm, post-punk, post-rock. in post-dubstep. stične točke vidim predvsem v tem, da prejšnja forma spremeni svojo funkcijo in je ponižana v zgolj orodje k doseganju ideje, ki prejšnji žanr naredi naiven in ga presega v svojem obsegu – karkoli to pomeni in če je dobro ali slabo.

    dober izbor, bo treba prečekirat, kar ne poznam.

  2. Nidurun, dne 5.09.2011 14:45

    + sem bi verejtno spadal tudi kakšen komad povzdignjenega the weeknd:D

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv