Predzgodba albuma Destroyed je obetala. Moby ima na svojih številnih turnejah težave s spanjem, zato je pogosto cele noči pokonci. V tem času ustvarja glasbo, raziskuje okolico in z objektivom lovi motive nočnega mestnega življenja. Njegova spletna stran, namenjena novemu albumu, je zasnovana prijetno minimalistično; na začetku nas Moby na kratko pozdravi, nato pa lahko obiskovalec ob poslušanju albuma pregleduje fotografije, ki jih je nespečnež Moby posnel širom sveta – med drugim tudi v krajih blizu nas (npr. v Rijeki in Gradcu). Delček obširne fotografske zbirke je natisnjen v knjižici albuma, za najbolj zveste fene pa je dostopna tudi posebna »knjiga«, ki vsebuje 55 fotografij.

Novi album je nastajal ponoči, v mirnem in tihem okolju velikih mest, sam Moby pa ga opisuje kot »soundtrack za prazna mesta ob drugi uri zjutraj«. Kot že rečeno, predzgodba je obetala, a to je bilo pred izkušnjo »zvočnega dela« projekta Destroyed – torej najpomembnejšega dela.

Moby kljub temu, da je v svoj novi album kanaliziral občutke osamljenosti in nespečnosti, zveni tako, kot pač zveni zadnjih deset let. Albumi Play (1999), 18 (2002) in Hotel (2005) so vzpostavili novega Mobyja, ki v primerjavi z Mobyjem iz devetdesetih deluje predvidljivo, ustrežljivo, banalno, a vrhunsko bankabilno. S svojimi izdelki, ki vedno vsebujejo dramatične teme, srce parajoče baladice, špehaste sintije, new age kič, vznesen patos in tisti sladkoben občutek osamljenosti in sakralnosti, je dosegel najširše množice in postal zvočna kulisa čajnic, veganskih restavracij in lounge cafejev širom sveta. Nič proti dostopnosti, priljubljenosti in komercialnosti – a za kakšno ceno in na kakšen način? S predvidljivostjo, prozornostjo in nesramnim samorecikliranjem, ki spravlja v zadrego še tako zvestega poslušalca.

Destroyed je en velik deja vu; Moby še vedno trebi ideje, vzpostavljene na albumu Everything is wrong (1995): klubsko – no, zdaj že radijsko prijazno – šopanje, ki se napaja iz Feeling so Real in Bring back my hapiness, vznesene himne, ki črpajo iz pesmi God moving over the face of the waters in sentimentalne baladice, ki tri četrt dolgujejo pesmima Into the Blue in When It’s Cold I’d Like to Die. Destroyed zveni znano in domače, a nekako ponošeno in obrabljeno. Novi album je poln deja vujev, tudi takšnih, ki prihajajo od drugod: Be the One sintetični kitarski drnec dolguje M83, refren prvega singla The day sumljivo spominja na Comfortably Numb od Pink Floydov, Lie Down in Darkness pa mestoma zveni kot izgubljena pesem francoskih nostalgikov Air. Album zaključi dramatičen trojček (Stella Maris, The Violent Bear It Away in Lacrimae), v katerem pridejo do izraza Mobyjeve aristične ambicije. Mezgast,20-minutni kolos igra na vse vzvode drame: vzneseni in sakralni sinitiji, bučni krešendi, simfonični koščki ter neskončna ponavljanja, da še zadnjemu bedaku postane jasno: gre za razklanost in (kičasto) osamljenost! Pompozno in napihnjeno. Wagner in Reich za preprostega človeka z ulice.

Destroyed je po Mobyjevih besedah primeren za polnočna sprehajanja po praznih in zapuščenih ulicah, a deluje bolj kot zvočna kulisa za torkove popoldanske kavice: nezapomnljivo in nevznemirljivo. Feni bodo verjetno zadovoljni, saj se Moby ne oddalji veliko od poti, začrtane na albumu Play, vsi ostali pa si za nočna blodenja po mestu raje priskrbite naslednje stvari: Consequences (Louie Austen), In the City (Chromatics), Ascenseur pour l’echafaud (Miles Davis) in vse od Bohren & Club of Gore ter tandema Badalamenti-Cruise. Pa na fotoaparat ne pozabite.

Moby – Destroyed

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark

Komentarji3 komentarjev

 1. Nidurun, dne 26.06.2011 20:36

  hehe, sam sme hitro zaslutil, da gre tale recenzija v kritičnost, zato mi predzgodba niti ni delovala tako obetavno. če cele noči bediš v praznih mestih, to lahko kot prvo zmanjšuje učinkovitost, kot drugo pa ubija duha. saj nič utegne biti zanimiv nekaj časa, samo, da se toliko poglobiš, da si ljubeznivo nabiraš kupe fotografij, lahko pomeni tudi kaj drugega. haha.v tem primeru se je očitno “zasvetila” negativna medalje. nisem poznavalec mobyja, sodeč po recenziji in preletu albuma na tem posnetku s sicer morda malo prekratkimi segmenti komadov, pa se spoznavanju tudi tokrat ne bom posvetil, ker na momente zveni res tako brezidejno in izpraznjeno, da je what the fuck. hehe.

 2. Simona Rebolj, dne 26.06.2011 23:25
  Simona Rebolj

  Lepo povedano in vse podpišem. Je pa res, da se moje mnenje o Mobyju že od začetka ne oddaljuje od preprostega povzetka – bleferček. Njegova ustvarjalnost je od nekdaj segala do nivoja navadnega psevdonimnega djčka za mešalko. Konec koncev se še danes tam tudi najboljše počuti, če ne pase dolgočasja po praznih mestih sredi noči in ne nateguje folka še s tretjerazrednimi fotkami.

  Skratka … go home, Moby.

 3. Nidurun, dne 30.06.2011 20:20

  evo, da si naredim še malo blogovske reklame z linkom. po burnih odzivih na originalnem mediju zadnjega teksta, si malo sija zasluži tudi ta sfera. hehehe.

  http://nidurun2.blog.siol.net

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Arhiv