Curren$y – Pilot Talk I & II

Ni potrebno ravno pozorno poslušati, o čem govori Shante Anthony Franklin alias Curren$y, reper iz New Orleansa, ki se je v preteklosti motal okoli Master P-ja in Lil’ Waynea; tematsko se namreč giblje po že shojenih poteh reperskega linga. Dobro pa se je predati njegovemu umirjenemu, tekočemu ter predvsem stoned flowu in odličnim, mehkim beatom, ki jih krasi skorajda že psihadelično kitarsko zategovanje in smooth pozibavanje trobil. Diptih Pilot Talk vsebuje dobra dva ducata neobremenjenih in nepretencioznih gobezdanj ter nekaj fantastičnih nonsense besedil.

YouTube slika preogleda

The Roots – How I Got Over

Od zajebantov, k resnim in angažiranim, k reperskemu kolektivu The Roots, ki so za potrebe novega albuma v goste povabili tudi “indie” ikoni Monsters of Folk in Joanno Newsom. How I Got Over je tight as hell; pesmi so gnane s čvrstim beatom, tematsko pa je skupina kot … ja, kot življenje: se upira in se ne strinja, spet drugič pa samo stoji ob strani ter nemo opazuje. A kljub težkim trenutkom, skupina ostane pozitivna in filozofsko navdahnjena kot svoj čas veliki Marvin Gaye ter neposredna kot Gil Scott-Heron. Eni izmed zadnjih hip-hop junakov, ki vidijo preko hedonizma.

YouTube slika preogleda

Locrian – The Crystal World

Prav predstavljam si; Locrian so bili svoj čas black metalci, nato pa so jih črne sile zaprle v klet, jim odvzele ves bombast, ves kič ter jih prepustile ustvarjanju. Nastali so klavstrofobični drone/noise rockerji z utripajočimi sekvencami, hrupnimi tokovi, hreščečimi kitarami, razsekanimi efekti in demonskimi kriki. The Crystal World predstavlja 45-minutno mantrično zaklinjanje, zvočno apokalipso. Črna že dolgo ni bila tako siva, tako brezizhodna. Le za najpogumnejše.

YouTube slika preogleda

Oval – O

Devet let je minilo od zadnjega albuma Markusa Poppa, a nič zato – letos je izgubljena leta nadoknadil. Najprej je izdal EP Oh, nato dva kratka EP z zvokci za telefon (Ringtone I in II), nazadnje pa še album O, na katerem se na 2 CD razprostira celih 70 pesmi! Popp glasbeno ostaja na področju do obisti prefiltriranih, abstraktnih in do neprepoznavnosti spremenjenih zvokov, ki nemelodično brlijo v prostoru. Tekstura je magična beseda albuma, teksture, ki se toplo premikajo iz zvočnikov ter dajejo občutek skorajda že fizične prisotnosti. Te pisane gmote zvoka pokajo, podrsavajo in se lomijo kot nežni kristali; na prvem CD so pospremljeni z bobni, za meditacijo, branje ali sanjarjenje pa je bolj primeren drugi CD, ki vsebuje 50 kratkih, v povprečju 1-minutnih zvočnih haikujev.

http://www.vimeo.com/16330607

Yakuza – Of Seismic Consequences

Yakuza grmi kot tisoč galopirajočih konjev. Težke kitare rušijo stavbe, pevčev zaklinjajoči in pridigarski glas napoveduje konec sveta, ob koncu dneva, ko pa je že vse porušeno, pa na ostanke udari še zavijajoč saksofon. Of Seismic Consequences gre v transcedentalo, v hudir Hawkwind ter prostrano psihadelijo.

YouTube slika preogleda

Swans – My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky

Neumorni Michael Gira je po dobrih desetih letih spet zagnal svoj eksperimentalni/industrijski projekt Swans. Tudi po toliko letih še vedno zna z morbidnimi baladami in hrupnimi monoliti risati najbolj prepričljive slike apokalipse in teme. V komadu – s primernim naslovom -  You Fucking People Make Me Sick pa mu pomaga njegova 3 in pol letna hčerka Saoirse. In tako se krog zaključuje. Za novo generacijo “hudičevih semen” je poskrbljeno.

YouTube slika preogleda

Anbb – Mimikry

Za projekt Anbb sta moči združila Blixa Bargeld, sicer pevec skupine Einstürzende Neubauten in konceptualni elektronski producent Alva Noto (Carsten Nicolai). Blixa je prispeval svoj samosvoj glas ter zagonetna in artistična besedila, Alva Noto pa razne elektronske zvene, šume, poke ter reze, s katerimi ustvarja napeto in abstraktno okolje za Blixine glasovne izlive. Eksperimentalen in z obema glasbenima osebnostma močno označen album. Gostuje Veruschka von Lehndorff – na naslovnici in v komadu Katze!

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv