za obujanje poletnih sentimentov in za boljše soočanje z jesensko melanholijo.

Palenque Palenque: Champeta Criolla & Afro Roots in Colombia 1975-91


V severnem obalnem delu Kolumbije so se v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja srečale glasbene sestavine iz katerih je nastalo nekaj posebnega in samosvojega. Latinski temperament in karibska eksotika sta trčila na afriške ritme in rodila se je champeta, plesni vihar, v katerem se vrtinčijo hipnotična tolkala, divje piščali, funky električne orgle, negovane kitare in temperamenten glas, ki hujska k plesu, spet drugič pa tako simpatično žvrgoli, da se poslušalcu kar milo stori. Afrobeat made in Colombia.

YouTube slika preogleda

Afro-Beat Airways: West African Shock Waves, Ghana & Togo 1972-1978


V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je nekaj tiste neprekosljive afrobeat energije, ki jo je v represivni Nigeriji razširjal Fela Kuti, pljusknilo tudi v ostale afriške države, recimo v Gano in Togo. Ni torej presenečenje, da na dotični kompilaciji uzremo tudi kakšnega posrečenega Kutijevega impersonatorja, ki se podobno kot veliki vzornik motovili med divjimi plesnimi ritmi, cheesy klaviaturami in slick trobili. A to še zdaleč ni vse; na Afro-Beat Airways svoj prostor pod soncem najdejo tudi psihadelične wah-wah kitare, morilski afrofunk ter jazzy preigravanja, ki to nalezljivo in plesno kompilacijo povzdignejo v nekaj najboljšega, kar je letošnje leto prineslo.

YouTube slika preogleda

Pomegranates – Persian Pop, Funk and Psych of the 60’s and 70’s


Naravnost čudovito. Pomegranates je hkrati zakladnica še neodkritih hip-hop semplov in časovna kapsula določenega obdobja. Pesmi na kompilaciji lahko razdelimo na pretresljive sentiše, kjer se kar cedi od gostih godalnih slapov in presunljivega ženskega/moškega glasu, ki hkrati žaluje, toži in hrepeni ter na “psihadelična” big band/funk čuda v katerih se boža sitar, kleno trobi in prepogiba ritme kot da gre za življenje. Eksotično, magično in še enkrat, čudovito!

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Omar Khorshid – Guitar El Chark


Omar Khorshid je car, no, vsaj v Egiptu, kjer se je že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja kalil v glasbenih klubih, nato nastopal v filmih, vseskozi pa razvijal svoj prepoznaven način igranja kitare. Guitar El Chark vsebuje njegove inštrumentalne posnetke, ki so nastali v Beirutu med leti 1973-1977. Na teh posnetkih Omarja spremljajo razni glasbeniki, ki tolčejo, iz sintijev izvijajo najbolj čudne zvoke, a v ospredju puščajo njegovo orientalsko surf kitaro, ki je včasih funky, drugič melodično zavita, spet tretjič pa v kotu samo še nežno hlipa. Desert funk.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

Komentarji1 komentar

  1. silvestre, dne 1.10.2010 01:10

    Zelo užival! Hvala za tole! :)

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv