Po zadnjem albumu We are the night (2007) sem Eda Simonsa in Toma Rowlanda že pošiljal v pokoj, leta 2008 izdana zbirka Brotherhood pa je spoznanje o večji vitalnosti in kreativnosti njunih zgodnjih del – ter dezorientiranosti in neizvirnosti novejših, še okrepila.

Letos pa je izšel Further, sedmi album dueta, ki na dolžini osmih komadov poplača vsa pretekla mučna poslušanja. Že uvodni Snow je nekaj posebnega, saj ga namesto beatov vodi le brnenje in hreščanje, premikanje tekstur in ženski vokal, ki z mantro »Your love keeps lifting me higher« stopnjuje napetost in nas spomni, da sta »brata« nepopravljiva hipija, udarjena na poletje ljubezni in na mehko psihadelijo šestdesetih. Escape Velocity in Horse Power sta udarna stadionska rejva, ki se zgledujeta po neobrušenih začetkih, Another World in Swoon pa kar kličeta po poletju in klubskem plesišču. V trojčku Dissolve, K+D+B in Wonders of the Deep odmevajo šestdeseta, mehka in psihadelična, a v zvočni preobleki, ki ustreza letu 2010.

In to je to. 50 minut elektronske plesne glasbe, brez kompliciranja in predvsem brez nepotrebnih gostov, ki sta jih brata kopičila na prejšnjih albumih. A pretiravali vseeno ne bomo. Further je bolj dosežek znotraj diskografije Eda in Toma, kot pa sila, ki bo premikala mainstream ali bog ne daj, alternativo. Za kaj takega je album enostavno preveč poravnan in polikan, manjka pa mu predvsem kakšen zavoj tu, obrat tam, da bi lahko dodobra razburil. Idejno gledano, ne slišimo nič novega, pač variacijo osnov, ki so bile zastavljene na zgodnjih albumih kot sta Exit Planet Dust in Dig Your Own Hole, a z eno razliko – brata še nikoli nista izdala tako zaokroženega in kohezivnega albuma. Občutek celovitosti izdelka stopnjujejo še odlični spoti, ki jih najdemo na posebni izdaji albuma.

Further je daleč od revolucije, je pa sigurno eno izmed prijetnih presenečenj leta ter nujno poslušanje za vse nostalgike, otroke devetdesetih in novodobne hipije.

Dissolve

YouTube slika preogleda

Another World

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv