Duo Goldfrapp obstaja od leta 1999, kar pa ne pomeni, da Alison Goldfrapp in Will Gregory pred tem nista bila glasbeno aktivna. Will je v svoji bogati karieri sodeloval že s Tears for Fears, The Cure, Petrom Gabrielom, Spiritualized in Portishead, tale objava pa je namenjena pevki Alison, ki je od zgodnjih devetdesetih naprej redno gostovala na albumih raznih angleških glasbenih imen.

Izbral sem štiri pesmi:

Orbital – Are We Here?

Are we here? je pesem elektronskih psihadelikov Orbital, bratov Hartnoll, najdemo pa jo na njunem albumu Snivilisation (1994). Na albumu je pesem dolga epskih 15 minut, za videospot pa so jo skrajšali na dobre 4 minute. Alison k pesmi doda tisto zasanjanost in toplino, zaradi katere tudi neizprosni mehanski ritmi zvenijo mehkejše – vmes pa jo tudi vidimo v videospotu.

YouTube slika preogleda

Tricky – Pumpkin

Tricky se je umetnosti počasnih ritmov učil že pri Massive Attack, leta 1995 pa izdal svoj prvi album Maxinquaye. Na njem je naučeno še poglobil in naredil mračno in do obisti zakajeno mojstrovino, ki se dobro drži tudi še 15 let kasneje. Večino pesmi na albumu je odpel skupaj z Martino Topley-Bird, na Pumpkinu, ki si sposoja pri Smashing Pumpkins pa gostuje Alison. Tokrat ne skrbi za svetlobo, ampak Trickyju pomaga risati mračen glasbeni svet, ki poslušalca čisto prevzame.

YouTube slika preogleda

Spacer – Orchird

Spacer je angleški producent, ki je bil aktiven predvsem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 1997 je izdal album Sensory Man, na katerem gostuje tudi Alison. Svoj glas je prispevala trem pesmim; Orchird je lep dokaz, da Alison bolj sedejo počasne pesmi, v katerih pride bolj do izraza njen graciozen glas.

YouTube slika preogleda

Add N to (X) – Revenge of the Black Regent

Add N to (X) je ena izmed najbolj podcenjenih skupin devetdesetih. Njihov drugi album Avant Hard (1999) je poln odbitih retro-analognih norčij, ostrih robov, noir odtenkov in ostalih zvočnih presenečenj. Alison gostuje na neprijetnem Revenge of the Black Regent.

YouTube slika preogleda

Alison in Will sta letos izdala peti album Head First, za zaključek objave pa prilagam še pesem Cologne Cerrone Houdini, ki jo najdemo na prejšnjem albumu The Seventh Tree. Čudovita pesem, zasanjana in eterična ter z godali, na katera bi bila ponosna tudi Morricone in Gainsbourg.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

Komentarji1 komentar

  1. silvestre, dne 17.05.2010 21:40

    Nice! Super je v vseh, Revenge of the black regent malo manj, zadnji raztura! Merci! :)

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv