Prvenec Steklih psov je eden izmed slovenskih albumov leta – poseben, dragocen in tak, da bi znal nagovoriti tudi poslušalce, ki ponavadi ne segajo po rimani besedi.

Prekmurska skupina kreativno energijo črpa iz specifičnega položaja prekmurske regije, ideje pa posreduje preko zvenečega narečja in čvrstega rockovskega zvoka. Na albumu se nahaja 14 zapisov, ki odstirajo prekmurski vsakdan. Gobčna MC-ja Dula in Poppa iskreno in brez cenzure opisujeta življenje »tam zgoraj«, prav tako pa pretresata svoji osebni življenji. Besedila so taka, kot je pač usoda te regije: trpka in negotova ter prežeta s pesimizmom. Najde pa se tudi čas za zabavo in optimizem – delati kar te veseli in to s pravimi in iskrenimi ljudmi je enostavna, a včasih še kako resnična formula za spopadajanje z malodušjem in (baje tudi) geografsko pogojeno depresijo. Izjemno gibljivo narečje gre lepo v uho – za vse tiste, ki bodo imeli težave pri razumevanju povedanega, pa je skupina k CD-ju  priložila knjižico z besedili – čeprav brez prekmursko-slovenskega slovarja verjetno ne bo šlo.

Glasbena spremljava je konkretna in skupaj z osebnoizpovednimi in družbeno-kritičnimi besedili tvori nezamenljivo celoto – včasih je bolj funky, drugič bolj ostra ali umirjena – vedno pa v sozvočju z besedo.

Muziciranje na albumu je lahkotno ter »naravno«. Skupina je uigrana in spontana – kot da je bil celoten album le rezultat trenutnega navdiha, rezultat jama med prijatelji. Koga briga je nepretenciozen in neobremenjen album, kar pa ne pomeni, da sporočila ne sedejo – s svojo neposrednostjo in konkretnostjo zadenejo bistvo in zadenejo tja, kjer boli. »Psi«imajo že po enem albumu prepoznaven zvok, svojo osebnost, zaradi katere so nezamenljivi. Ne diši jo po urbani šminki in plastičnih beatih iz pro toolsov, ampak organsko, dinamično in »živo«, prav tako pa znajo svojo angažiranost, zavezanost koreninam ter energijo prenesti tudi na oder.

Daj paper, daj nam mer, pa še poleg eno kulico, mogo bi že znati, ka mi repamo za Soboto!

YouTube slika preogleda

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv