Moje glasbeno leto 2009. Brez vrstnega reda. Drugi del.

Animal Collective – Merriweather Post Pavilion

Že januarja smo vedeli, da bo ta album decembra na vsakem glasbenem seznamu. In kako da ne! Gre za skupinin najbolj dovršen in zvočno zaokrožen album. Vsebuje čudovite psihadelične podtone in še bolj čudovite “Beach Boys” harmonije. Izjemno koherenten album, na katerem se poleg “hitov” (My Girls in Summertime Clothes) in umirjenih kontemplacij (No more Runnin), najde tudi mesto za tipične skupinine razturancije (Brother Sport). Animal Collective so še vedno posebni ter nezamenljivi, Merriweather Post Pavilion pa eden izmed letošnjih glasbenih vrhuncev.

Komadi: My Girls, Summertime Clothes, No More Runnin, Brother Sport.

Filastine – Dirty Bomb

Grey Filastine prepriča s svojim neupogljivim načinom ustvarjanja in undergorund držo, zaradi katere zaenkrat še ni zanimiv glasbeno-imperialistični srenji, ki je v preteklosti že pograbila imena kot so M.I.A. ali Buraka Som Sistema. Na Dirty Bombu se vaški reperji in pevke z Bližnjega vzhoda srečajo s hip-hopom, dubstepom in ostalimi plesnimi doktrinami. Rezultat je surova ter brezkompromisna plesna glasba, ki pobira z vseh vetrov, a ohranja čvrsto glasbeno-ideološko nit.

Komadi: B’talla, Fitnah, The Sinking Ship, Como Fugitivos.

Sunset Rubdown – Dragonslayer

Swan Lake – Enemy Mine

Indie-rock skupini Sunset Rubdown in Swan Lake sta nagnjeni k vznesenemu in epskemu, a so med njima tudi nekatere razlike. Sunset Rubdown naredijo večji raztur in so v svoji histeriji manj zadržani, Swan Lake pa so bolj v primežu artizma in stare šole – oboje sem imel letos zelo rad!

Komadi: Spanish Gold, 2044; Paper Lace, Peace, Idiot Heart.

DNTEL – Early Works For Me If It Works For You II

Jimmy Tamborello je nase prvič opozoril z všečnim elektronskim albumom Life is full of possibilities (2001), letos pa je izdal zbirko (3 CD) zgodnjih del, ki so nastala v obdobju od 1994 do 2000. Očiten je vpliv angleške IDM scene, predvsem Aphex Twina in u-ziqa, skozi nekatera dela pa že tudi pronica prijetna toplota in melodičnost, ki sta poglavitna elementa Tamborellovih kasnejših del. Zvočno zaokrožena elektronska antologija, po kateri sem letos velikokrat segel.

Komadi: High Horses Theme, Termites In The Bathtub, New Name, Don’t Try.

Tortoise – Beacons of Ancestorship

Po zadnjem, boleče rutinskem albumu It’s all around you sem čikaške Tortoise že odpisal. Po novem albumu jih deloma spet vzamem za svoje. Skupina na Beacons of Ancestorship spet brez zadržkov eksperimentira, a se ji vsako koketiranje z elektroniko, krautom in rockom ne izide. Na trenutke ji zmanjka osredotočenost, kar se odraža v nekaterih brezglavih in površnih zapisih. Novi album sicer zaostaja za klasiki kot sta  Millions now living will never die in TNT, a se ga zaradi nekaterih dobrih idej vseeno splača slišati.

Komadi: High Class Slim Came Floatin’ In, Prepare your Coffin, Monument Six One Thousand, Charteroak Foundation.

Mos Def – The Ecstatic

Tole pa je eno izmed presenečenj leta. The Ecstatic je album, ki po konsistentnosti in energiji spominja na Defov odličen prvenec Black on Both Sides. Ne vem, kaj je Mosu pomagalo, a spet je neverjetno razpoložen, gobčen in ekstatičen. Album vsebuje odlične podlage, ki so jih prispevali Madlib, Neptunes in pokojni J Dilla, goste, kot sta Slick Rick in Georgia Anne Muldrow ter nekatere zanimive semple (npr. Selda Bagcan). In še en plus albuma: njegova dolžina. 45 minut je v mainstreamu, kjer so vsi nori na outre, intre in ostale skite skoraj že cela revolucija!

Komadi: Supermagic, The Embassy, History, Casa Bey.

Antipop Consortium – Fluorescent Black

Hip-hop še živi, čeprav zadnja leta samo še v vzporednem vesolju, kamor so pred MTV pozerstvom in hedonizmom pobegnili tudi Antipop Consortium. Po sedmih letih je kvartet končno izdal nov album, ki kar poka od prodornega in zagonetnega besedičenja, (afro)futurističnih tem ter sci-fi kontemplacij. Vesoljsko!

Komadi: New Jack Exterminator, Reflections, Timpani, NY to Tokyo.

Former Ghosts – Fleurs

Former Ghosts je projekt Freddyja Ruperta, pomagata pa mu Jamie Stewart (Xiu Xiu) ter Niki Roza (Zola Jesus). Trio odlično povzema občutja dark/new wava, a ohranja specifično in moderno zvočno sliko, ki korenini v dinamičnem sintipopu. Fleurs ima patos, je dramatičen, trio pa med predirljivim petjem o poteh in stranpoteh ljubezni, najde čas tudi za citiranje New Orderjev.

Komadi: Hold On, Mother, I Wave, This is my Last Goodbye.

Magma – Ëmëhntëhtt-Ré

Legendarna francoska skupina je po petih letih izdala nov album. Osrednje mesto zavzema 45+ minutna Ëmëhntëhtt-Ré, ki vsebuje vse osnovne značilnosti skupininega zvoka: nabrito, “proggy” muziciranje ter bombastično zborovsko petje. Glasba na Ëmëhntëhtt-Ré-ju je izven vseh okvirjev in trendov, album pa vsebuje tudi DVD na katerem se nahaja enouren dokumentarec o nastanju tega vznemirljivega dela.

 • Share/Bookmark

Komentarji6 komentarjev

 1. Najljubša glasba 2009 » Kratkočasnik, dne 28.12.2009 14:35

  [...] 2009 seznami fellow blogerjev Copmuter, Mgerencer, Trip, Žiga [...]

 2. PW, dne 28.12.2009 19:58

  Tudi ti AC :(

 3. Bontrom, dne 28.12.2009 21:51

  Kaj pa Sunn O))) – Monoliths & Dimensions, eden boljših albumov letos (če ne celo najboljši) ;)

 4. carpensky, dne 2.01.2010 21:11

  Hvala za tolele listo, je že par omenjenih komadov med favorites, slow motion je pa huda, res! Snl.

 5. mgerencer, dne 4.01.2010 20:01

  @Bontrom

  Letošnji Sunno so bili kar zanimivi – verjetno njihov najbolj poslušljiv album do zdaj, a med mojih 20 niso prišli. Mogoče bi prišli med prvih 30.

  @carpensky

  Me veseli!

 6. Nazaj v glasbeno 2009 : Alles wird Muzak. Alle werden gleich., dne 7.04.2010 20:38

  [...] dveh lanskoletnih objavah (prvi del, drugi del) sem predstavil svoje glasbeno leto 2009, a se že med sestavljanjem zavedal, da seznam ne bo [...]

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Arhiv