Za uvod v moj pregled glasbenega leta – nekaj THE komadov.

Bill Callahan – Jim Cain

Bill Callahan je v devetdesetih še rohnel kot Smog, v tem desetletju pa muzicira bolj na izi ter pod svojim pravim imenom. Jim Cain je uvodnik v album I wish we were an eagle in je enostavno povedano, ganljiv in pomirjujoč. Navdušujejo me predvsem čudovita godala na katera bi bil ponosen tudi Morricone.

YouTube slika preogleda

Basement Jaxx – Raindrops

Scars, novi album angležev Basement Jaxx je eno izmed večjih letošnjih razočaranj – mlačen in neizrazit, še najbolj pa izstopa simpatičen disko ljubič Raindrops, ki ga spremlja tale zelo pisan videospot:

YouTube slika preogleda

Raekwon – House of Flying Daggers

Raekwon je letos izdal drugi del svoje mafijske sage Only Built for Cuban Lynx, ki vsebuje nekaj zares dobrih komadov. Eden izmed njih je tudi militarističen House of Flying Daggers na katerem gostujejo trije člani Wu-Tang družine (Inspectah Deck, Ghostface Killah ter Method Man) – še najbolj pa seka tale odličen video, ki je en velik poklon starim kung-fu filmom.

YouTube slika preogleda

BLK JKS – Lakeside

Južnoafriški eklektiki BLK JKS so letos kriminalno spregledani, a razumem zakaj; niso indie, odrekel se jih je tudi Pitchfork, po coolness faktorju pa so nekje na nivoju Mars Volte. So “samo” navadni glasbeniki, ki na svojem izjemno velikopoteznem albumu After Robots združujejo psihadelijo, prog, dub, afrobeat in še marsikaj drugega. Kot izgleda, so za hype mašinerijo čisto nezanimivi, čeprav so jih hoteli prodati kot “afriške TV on the Radio”. Kakorkoli, Lakeside je THE hit albuma.

YouTube slika preogleda

Roll Deep – When I’m Ere

Neverjetno! When I’m Ere je star že dobra štiri leta, a še vedno zveni, kot da je izšel včeraj. Letos je spet aktualen, saj je garage/grime supergroup (med člani je bil tudi Dizzee Rascal) Roll Deep izdal retrospektivno kompilacijo Street Anthems.

YouTube slika preogleda

Za konec te objave pa še moj slovenski komad leta: Chernibog – Snow White. Skrivnostna skupina sicer dela tudi do 3 ure dolge improvizacije in se še najboljše počuti med industrijskim hrupom ter mračnim ambientom, a Snow White je zrel za darkerska plesišča širom sveta. Kitarsko žaganje in plesni ritmi – enostavno super!


  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv