Tokrat filmov ne gledam, ampak jih čakam. Se pa sprašujem kje in kdaj bom spodaj naštete filme lahko videl. Prvi del.

Kot ljubitelj giallo žanra – zvrsti, ki je profilirala režiserje kot sta Fulci in Argento ter vplivala na pojav slasherjev v osemdesetih – sem potreboval malo, zelo malo, da so se mi orosile oči. Od sreče seveda. Pravi fen bo pogledal spodnji plakat in razumel.

Pure giallo feeling, od razgaljene mladenke na plakatu, pa do mračne grožnje, ki se izraža preko zlovešče rokavice. Eros in tanatos gresta spet z roko v roki kot v najboljših časih Argenta, Fulcija, Lenzija, Bave, Martina in drugih prvakov žanra. O vsebini filma Amer sicer vem malo. Vse, kar mi je uspelo izbrskati je, da pripoveduje o življenju Ane, ki jo spremljamo v treh obdobjih: v otroštvu, najstništvu in odraslosti. Videl sem tudi nekaj slik iz filma in kar sem videl je izgledalo kot Suspiria – torej uporaba svetlobe na tak način, da film vleče na modro, rdečo in rumeno. Vem pa, da sta ga posnela Hélène Cattet in Bruno Forzani, dva absolutna fena žanra. Recenzije so odlične, vse pa kaže na flm, ki vizualno in zvokovno sledi “originalom” iz sedemdesetih. Spodaj prilagam kratek teaser, ki vsebuje enega izmed prepoznavnih znakov giallo žanra – črno usnjeno rokavico ter glasbo, ki spominja na najboljše klavstrofobične izdelke Morriconeja (npr. The Cat o’ Nine Tails in The Bird with the Crystal Plumage).

Pričakovanje: maksimalno!

YouTube slika preogleda

Tudi ikona giallo filma Argento je posnel svoj novi film. Naslov je hja, Giallo. Ali gre za podobno ironijo kot pri krautrock legendah Faust, ki so enega izmed svojih najboljših komadov naslovili kar s Krautrock ali pa za zavestno (in omnipotentno) pozicioniranje v prvo vrsto? Ne vem natančno, kaj naj si mislim. Po trailerju sodeč, izgleda film malo preveč ameriško, a po zelo dobri Tretji materi sem optimističen. Igra Adrien Brody, trailer pa napoveduje kar nasilen in krvav dogodek. Iskali bodo morilca, ki se potika v svetu mode in pobija manekenke. Hm, zgodba je v obrisih zelo podobna filmu Blood and Black Lace iz leta 1964, ki velja za enega izmed prvih giallo filmov. Od tega je minilo točno 45 let. A gre torej vseeno za poklon žanru?

Pričakovanje: oprezno optimističen – zaradi The Third Mother optimističen, zaradi v tem desetletju šibkejših Sleepless in The Card Player oprezen.

YouTube slika preogleda

Vrnitev italo šokerja oziroma od starcev spet k malo mlajšim, k filmu Shadow, italijanskega režiserja Federica Zampaglioneja. Vsebina je enostavna: dva izletnika raziskujeta neokrnjeno naravo in naletita na vaški mit, ki skriva nepredstavljive skrivnosti. Čisto dovolj vsebine za takšen tip filma, od katerega pričakujem kri in brutalnost, ki bo sledila evropski doktrini šokerjev in ne brezjajčni ameriški, ki se zadnja leta žali z rimejki filmov kot je Last house on the Left. Kot rečeno, če bi šlo za ameriški film, ne bi delal panike, ker pa gre za italijanskega so moja pričakovanja maksimalna.

YouTube slika preogleda

No, da pa ne bom do Američanov samo krivičen … The House of the Devil je zelo obetajoč horor, ki izgleda kot, da je nastal leta 1982. V njem se vrača motiv stare hiše v kateri se dogajajo čudne stvari. Verjetno se lahko pripravimo na mračne hodnike, srhljive izlete v klet in na škripajoča tla. Izgleda dobro, two thumbs up.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

Komentarji1 komentar

  1. irena, dne 20.10.2009 00:31
    irena

    mmm, horor … moram dat na seznam za dolpoteg :)

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv