Heh, saj je slej ko prej moralo priti tudi do tega. Založba EMI, pri kateri so Radioheadi izdali 6 studijskih albumov, je začela pošteno molzti glasbeno zapuščino svojih bivših varovancev. Začelo se je že lani. Najprej sta izšla dva izredno nepotrebna best of albuma z naslovom, hja, The Best of in The Best Of – Special Edition, nato pa še t.i. Radiohead Box Set, ki vsebuje skupininih vseh šest studijskih albumov od Pablo honeya do Hail to the thiefa in live album I might be wrong.

Letos pa EMI misli še bolj resno. Še enkrat je namreč izšlo vseh 6 studijskih albumov in sicer kar v dveh različicah. Prva je t.i. Collector’s Edition, ki vsebuje 2 CD-ja (na prvem se nahaja originalni album, na drugem pa vse B strani, razne live izvedbe, remiksi ipd.), druga pa Special Collector’s Edition, ki poleg obeh prej omenjenih CD-jev vsebuje še DVD na katerem se nahajajo koncertni posnetki in videspoti. Slednja različica je tudi prava paša za oči (glej spodaj).

Nabavil sem OK Computer Special Collector’s Edition. Album je klasik devetdesetih, ki sem ga nekdaj veliko poslušal, a ga v svoji zbirki še nisem imel. Pred kratkim pa sem naročil tudi Amnesiaca in Hail to the Thiefa, čeprav ne brez zadržkov. Oba albuma imam namreč že doma, k osvežitvi obeh naslovov pa so me napeljale odlične B strani. Menim namreč, da je med njimi nekaj najboljših skupininih komadov.

Worrywort in I am Citizen Insane

V obeh komadih se zrcali Yorkova obsesija z elektronsko glasbo založb kot sta Warp in Morr Records. Okoli leta 2000 je bila njegova najljubša skupina Lali Puna, ki jo sestavljajo člani skupin The Notwist, Console in Tied & Tickled Trio. Skupina ustvarja toplo in melodično elektronsko glasbo, nekaj teh lastnosti pa slišimo tudi v obeh omenjenih komadih. Yorke je svojo ljubezen do elektronskih zvokov leta 2006 tudi glasbeno uresničil in sicer s samostojnim albumom The Eraser.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Fast-track

Fast-track je čisti krautrock, v njem pa slišimo vplive skupine Can, ki jo je Yorke veliko poslušal med snemanjem albuma Hail to the Thief – slednji mestoma tudi zveni kot bolj elektrificirani Tago Mago. Komad ima dva aduta: biomehaničen ritem in prosto vokalno mrmranje, v obeh pa odzvanjajo duhovi Liebezeita in Suzukija. Neobičajen komad, ki kaže, da je skupina, kar se eksperimentiranja tiče, še imela rezerve.

YouTube slika preogleda

4 Minute Warning.

Hm, tale komad sicer ni iz obdobja Amnesiaca ali Hail to the Thiefa, je pa v vsej svoji nepretenciozni lepoti trenutno eden izmed mojih najljubših skupininih komadov. Nahaja se na drugem CD-ju zadnjega albuma In Rainbows.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv