Skupina DAF (Deutsch Amerikanische Freundschaft) je nastala leta 1978 v Düsseldorfu. V zgodnji fazi jo je sestavljalo do 5 članov in v takšni fluidni postavi sta izšla dva albuma: Ein Produkt der Deutsch Amerikanischen Freundschaft (1979) in Die Kleinen und die Bösen (1980). Prvi album je v celoti inštrumentalen, sestavljen iz 22 glasbenih koščkov, ki jih lahko umestimo nekje med zvočno avantgardo in težak praindustrijski hrup. Drugi album je izšel leta 1980 in je sestavljen iz dveh delov. Prvi del albuma obsega studijske posnetke, drugi del pa energičen nastop v Londonu, kjer so bili nemci predskupina post punkerjem Wire – in jih po besedah Görla, enega izmed dafovcev, »povozili«. Album Die Kleinen und die Bösen je nekaj posebnega. Od obilice idej kar poka po šivih in deluje skrajno razdrobljeno. Na njem skupina pogumno eksperimentira z raznimi glasbenimi izrazi in prihaja do fascinantnih rezultatov. Še danes, skoraj 30 let po izidu zveni album brezkompromisno in napredno, v svojem glasbenem izrazu pa neverjeno radikalno. DAF so “punk”, a z drugačnimi sredstvi: z monotonimi ritmi, hrupnimi izpadi ter rezkimi, včasih tudi histeričnimi vokali.

Leto 1981 je bilo za skupino prelomno. V njej ostaneta le Gabriel Delgado-López (vokal) in Robert Görl (bobni, synthi). Tekom treh albumov (Alles ist Gut, 1981; Gold und Liebe, 1981 in Für Immer, 1982) oblikujeta prepoznavni glasbeni stil, sestavljen iz monotonih ritmov, (ene) synthi sekvence in vokala. Pesmi imajo krožno strukturo; v njih ni refrena, ampak se nennehno ponavlja nekaj verzov. Besedila so v nemščini in sestavljena iz kratkih in lahko zapomnljivih stavkov. Sledijo zakonitostim dobre propagande, ki kar kličejo v spomin Himmlerja oziroma Le Bonova načela nagovarjanja množic. In delujejo. DAF so v svojem glasbenem izrazu zelo suvereni in prepričljivi, svoje pa doda še čista in rahlo hladna metallic produkcija legendarnega Connyja Planka, ki je na začetku sedemdesetih produciral razne krautrock skupine (npr. Can, Neu! in Kraftwerk). Besedila se dotikajo občutkov vsakdanjega življenja, homoerotičnih tem, spretno pa citirajo tudi določene dele nemške zgodovine – predvsem tiste nacionalsocialistične. Zaradi tega se je dueta prijela določena kontroverznost, po drugi strani pa sta dobila zveste poslušalce in kultni status v raznih subkulturah. Njun vpliv na razne glasbene zvrsti kot so tehno in EBM je nesporen, nesporno pa je tudi to, da so določene elemente od njiju povzele tudi nekatere naše skupine (npr. Laibach in Borghesia).

Po treh zgoraj naštetih albumih je duo svojo minimalistično zasnovo maksimalno izkoristil in za nekaj časa nehal delovati. Leta 1985 je izšel album 1st Step to Heaven na katerem sta se Görl in López prvič predstavila z angleškimi besedili, nato pa do leta 2003, ko je izšel album Fünfzehn neue DAF Lieder, nista bila veliko aktivna.

Das beste von DAF je kompilacija na kateri se nahajajo skoraj vsi duetovi klasiki: od kontroverznega Der Mussolini pa do Alle gegen alle, čigar priredbo so naredili naši Laibachi. Zanimiva sta tudi Goldenes Spielzeug – v katerem korenini vsaj 5 podzvrsti tehna – in Ein bisschen Krieg, ki ga žene neverjetno zlobno sekvenciranje. Duo je na splošno imel dva glasbena obraza: bolj plesno orientirane komade in počasne, kvazi baladne in mestoma tudi sleazy zvočne izlete kot so npr. Rote Lippen. Kot že prej omenjeno, so na tej kompilaciji skoraj vsi klasiki – skoraj zato, ker nista pokrita prva dva albuma. Zaradi tega bodo na žalost naključnim poslušalcem prihranjene histerične bizarnosti kot so Co Co Pino ali Die Fesche Lola, iz pokritih treh albumov pa pogrešam npr. maničnega El Que.

Das beste von DAF je korektna obnova glasbene zapuščine, ki se v svoji vrednosti, vplivnosti in pomembnosti lahko kosa s tisto, ki so jo ustvarile druge velike nemške skupine – npr. Kraftwerki in Neubautni.

Čista klasika glasbene zgodovine, ki tudi po dobrih 30 letih ni izgubila na vitalnosti in relevantnosti!

  • Share/Bookmark

Komentarji1 komentar

  1. Pris, dne 16.07.2009 13:45
    Pris

    Resnična klasika! :)

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv