From gardens we feel secure je konceptualno zaokrožen glasbeni izdelek, ki poslušalcu poskuša približati občutek poletnega dneva na angleškem podeželju. Podpisala ga je angleška glasbenica Virginia Astley, klasično šolana pianistka in flavtistka, ki je na začetku svoje kariere sodelovala s  Petom Townsendom in skupino Siouxsie and the Banshees, kasneje pa se je zadrževala predvsem v art pop kotičku – blizu imen kot so John Foxx, David Sylvian ali Ryuichi Sakamoto.

From gardens we feel secure vsebuje 9 podeželskih slik, ki jih vodita melodična klavir in flavta, dopolnjujejo pa razni okoljski zvoki (npr. zvonenje zvonov, žvrgolenje ptičev, škripanje gugalnice idr.), otroški pevski zbor in nekaj zvočnih trikov, ki si jih je Virginia verjetno sposodila pri kolegih avantgardistih.

Vzdušje na albumu je zasanjano in rahlo eterično, še največ pa o njegovi naravi pove naslovnica in naslovi pesmi: With my eyes wide open I’m dreaming, Out on the lawn I lie in bed ali Hiding in the ha ha. Teme so igrive, tudi rahlo sramežljive, v svoji izraznosti pa zelo neposredne in iskrene. Glasba je premočna za ambient in dovolj glasbeno ambiciozna, da se izogne žajfastemu new ageu, ki se še kako rad poigrava z ezoteričnimi vidiki narave in glasbe.

From the gardens we feel secure se odpre s ptičjim žvrgolenjem in konča spokojno, z oglašanjem prvih nočnih živali in flavto, ki vabi k počitku. Strani LP-ja sta celo bili označeni kot Morning in Afternoon. Celoten album je bil posnet – kje drugje! – na angleškem podeželju, v vasici Moulsdorf (Oxfordshire), kjer so na primer snemali tudi popularno nanizanko Umori na podeželju.

Izrazita melodičnost in impresionistično risanje zvočnih slik verjetno korenini v Satieju in Debussyju. Poseganje po domovinskih motivih spominja na mnoge druge klasične skladatelje, v novejši pop zgodovini pa na ruralno romantiko albuma Sowiesoso krautrockerjev Cluster in na pesmi kot sta Heimatklänge in Tanzmusik, ki sta ju med gradnjo nove nemške glasbene identitete ustvarila Ralf in Florian.

Za romantične duše, ki iščejo svoj poletni soundtrack.

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv