Audiobulb Records je mlada angleška založba, zapisana »novi generaciji inovativnih elektronskih producentov«, ki svojo ustvarjalnost izražajo preko glasbe in raznih multimedijskih projektov. Varovanci založbe so bolj eksperimentalno orientirani, pri izgradnjii svojih, večinoma minimalističnih celot,  pa se poslužujejo tudi naravnih virov zvoka, zaradi česar njihova glasba zveni organsko in toplo.

Na kompilaciji Favourite Places se 10 elektronskih producentov (npr. Biosphere, Leafcutter John ali Taylor Deupree) pokloni svojim najljubšim krajem oziroma prostorom. Izbira je pestra ter raznolika (npr. dvorana muzeja, svetišče ali svetilnik), včasih pa tudi presenetljivo preprosta (npr. domača kad ali dnevna soba). Besedna zveza »biti zraven« tako dobi čisto nov pomen. Poslušalcu se namreč na Favourite Places ponuja vpogled v intimo izvajalca, v njegov način dojemanja določenega kraja ter v glasbene asociacije, ki se mu ob tem porajajo. Pred nami se preko pristnih field posnetkov razgrne dinamika in vzdušje 10 izbranih krajev iz celega sveta, a Favourite Places niso samo to. Kompilacija predstavlja tudi poskus spojitve naravnega ter studijskega. Vsak izvajalec namreč zvočni posnetek svojega kraja še rahlo dopolni in sicer z dodajanjem nežnih efektov, kitar ali vokalov. Takšna naknadna obdelava, posnetke bolj strukturira in zaokrožuje, zvočno pa jih približuje prosto lebdečim drone/ambient stvaritvam.

Favourite Places je izredno intimen izdelek, neke vrste osebni dnevnik, ki ovekovečuje specifične geografske kraje z zvokom, sliko in besedo. Vsak izvajalec je namreč svoj najljubši kraj tudi fotografiral in ga z nekaj stavki opisal. Izdelek je celosten na vseh nivojih, letos pa izide že drugi del. Originalno!

  • Share/Bookmark

Komentarji1 komentar

  1. Lyng, dne 7.02.2009 10:59

    Zvoki iz svetilnika… to zveni super :)

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv