Duet The Chemical Brothers, ki ga sestavljata Tom Rowlands in Ed Simons, spada med najbolj znana imena sodobne elektronske glasbe. V osnovi gre za plesno glasbo, sestavljeno iz elementov hip-hopa, techna in electra, a bratoma niso tuje tudi prijetno zasanjane in skorajda že psihadelične laganice. Glasbeno obstajata že od leta 1992 (takrat še pod imenom The Dust Brothers), leta 1995 pa je izšel njun prvi album Exit Planet Dust. S prvencem sta na britanskem otočju pridobila na prepoznavi in veljavi, njuno ime pa je svoj pečat pustilo tudi na “kontinentu”.

Leta 1997 je izšel Dig Your Own Hole, ki je za duo pomenil preboj v mainstream. Singla Block Rockin´ Beats in Setting Sun sta se vztrajno vrtela na MTVju, brata pa sta čez noč – poleg The Prodigyjev – postala najbolj vroče ime t.i. big beat scene (eklektične glasbene zvrsti, ki je rušila meje med elektroniko in rock glasbo). Dig Your Own Hole je klasik ter verodostojen pričevalec vznemirljivega glasbenega dogajanja v eklektičnih devetdesetih. Tudi po dobrih desetih letih še ni izgubil na moči ter vitalnosti in velja za duetov najboljši album.

Leta 1999 brata zapustita potapljajočo se ladjo »velikih beatov« in z albumom Surrender kreneta v bolj strukturirane elektronske pop vode. Na splošno je njuna glasba z leti postajala čedalje bolj poravnana in dostopna širši množici, povečevala pa se je tudi količina prominentnih gostujočih vokalistov (npr. Richard Ashcroft, Beth Orton, Q-Tip, Kele Okereke, Noel Gallagher idr.). A kljub temu, da je z leti bilo čedalje manj zvočnih eksperimentov, sta brata počasi postajala pravi naslov za suvereno elektronsko glasbo, ki enako dobro deluje tako na plesišču kot tudi doma. V bistvu sta pa edina iz pisane big beat druščine devetdesetih, ki jima je uspela glasbena tranzicija v novo desetletje.

Brotherhood je zadnji izdelek dueta, gre pa za kompilacijo 15ih komadov, ki pokrivajo obdobje 13ih let oziroma šest studijskih albumov. Neke vrste best of torej, na katerem se nahajajo nekateri čisti klasiki moderne elektronske glasbe: že prej omenjena Block Rockin´n Beats in Setting Sun (z Noelom Gallagherjem kot vokalistom), Out of Control, Let Forever Be (spet z Noelom), Star Guitar, pa vse do novejših kot sta Galvanize (s Q-Tipom) in Do it Again. Nekaj pomembnih stvari sicer manjka – npr. Song to the Siren s prvenca ali zelo podcenjeni Elektrobank – a v splošnem gre za dober oris njunega ustvarjanja. Prav neverjetno je, kako dobro so se nekateri komadi postarali (npr. Block Rockin´n Beats ali Hey Boy Hey Girl). Še vedno zvenijo izredno sveže ter enako energično kot pred deset in več leti!

Glasbeno gledano je Brotherhood – razen nekaterih bolj medlih zadev, kot je npr. Saturate – čista desetka in pravi naslov za vse ljubitelje plesno obarvane elektronske glasbe. Brotherhood si sicer deli 9 komadov s kompilacijo Singles 1993-2003, ki je obeležila deseto obletnico duetovega glasbenega udejstvovanja, a bo kupec za svoj denar vseeno dobil še nekaj zraven: po dva zapisa z zadnjih dveh albumov, prav tako pa še dva čisto nova komada (Keep my Composure in Midnight Madness).

Brotherhood je primeren za vse tiste, ki še niso seznanjeni s kemičnimi ritmi bratov (ali sploh še obstajajo takšni?). Je dober oris duetovega zvočnega dometa kot tudi njunega glasbenega razvoja. S strani fenov verjetno ne bo velike motivacije za nakup, saj že tako ali tako vse posedujejo, za neposvečene pa je to pravi naslov in vstopnica v vznemirljiv svet plesnega elektro-popa. Tiste, ki pa se bodo po konzumaciji Brotherhooda dodobra navlekli, pa že zdaj usmerjam na duetova zgodnja dela, v tisto obdobje, ko sta bila Ed in Tom nekaj najvznemirljivejšega, kar je glasba ponujala.

  • Share/Bookmark

Komentarji1 komentar

  1. The Chemical Brothers – Further (2010) : Alles wird Muzak. Alle werden gleich., dne 3.09.2010 18:25

    [...] the night (2007) sem Eda Simonsa in Toma Rowlanda že pošiljal v pokoj, leta 2008 izdana zbirka Brotherhood pa je spoznanje o večji vitalnosti in kreativnosti njunih zgodnjih del – ter [...]

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv