Za glasbo skorajda ne uporabljam besede genialno, saj le-ta vsebuje dobršno mero subjektivne konotacije – ki recimo da ne pritiče resni obravnavi materije – a v primeru Valeria se ne morem zadržati in tako tvegam, da bom zvenel kot zaljubljen najstnik. Tip je genialen – no, mladenič je genialen, saj naš ljubi planet tlači šele dobrih 22 let, za sabo pa ima že toliko solo albumov in kolaboracij, da so obširni opusi Milesa in Merzbowa v resni nevarnosti.

Valerio je prodoren jazz glasbenik, ki izraža veliko spoštovanje in ljubezen do svojih vzornikov, a je hkrati močno samosvoj. Najboljša vstopnica v njegov glasbeni kozmos je trilogija Freedom Meditation Music, ki jo krasi potentno eksperimentiranje ter izrazita zvočna svežina.

V njegovem glasbenem vesolju se srečujeta tako Ayler kot Coltrane, a mladenič vidi še dlje: recimo do čudaštev Sun Raja, do motorike ala Neu!, vesoljske zasanjanosti Harmonie ali stonerskih Popol Vuh. Zna ga tudi potegniti v psihadelijo, na “črni” kontinent, v vrtenje sitarja, ki spravi pokonci vse dremajoče derviše, v minimalistično elektronsko prasketanje, v epske drone ali brezmejen ambient. In včasih vse to slišimo na enem albumu. Ali pa tudi v enem komadu.

Fascinantno je, da njegove kompozicije – kljub več kot očitnemu bremenu – ne izpadejo kot poceni “everything goes” mahinacije, ampak imajo močno notranjo logiko, ki ustvarjalno energijo kolektiva porazdeli na prave konce in vpliva na to, da celotna slika ostaja ostra. Vse ima smisel, Valerijeva eklektičnost pa je bolj v službi raziskovanja zvočnih možnosti, kot pa v samozadostnem razkazovanju mišic in trepljanju samega sebe.

Nisem ravno velik fen jazza, ampak to kar dela Valerio, je naravnost presunljivo. Združuje dinamično igranje saksofona s temeljnimi mejniki glasbene zgodovine. Je klasičen in moderen, konkreten in abstrakten, čvrsto na zemlji kot tudi visoko v oblakih, a vseskozi poseben in prekleto dragocen.

Letos je izšla kompilacija Collected Works, zbirka Cosijevih izdelkov, ki so nastali med leti 2005 in 2007. Get it!

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv