Zlatko se je dobro leto po izidu njegovega prvenca vrnil na slovensko repersko sceno z novim albumom Zlatko in prijatelji – in kot že narekuje sam naslov, na njem gostuje veliko njegovih prijateljev oziroma reperskih kolegov (npr. Klemen Klemen, Flamie, Radič, Doša idr.).

In svet je spet lep. Zlatko in prijatelji je poslušljiv hip-hop izdelek, v nekaterih pogledih celo odličen – a seveda v svojem kontekstu. Album se večinoma giblje na predvidljivem terenu reperskih klišejev: veliko se duva, malo jamra ter zaljublja, malo pa se tudi kritizira sistem. Vsi klišeji so na kupu, a v povezavi z zares odličnimi podlagami ter nalezljivim kolektivnim duhom v smislu »skupaj zmoremo vse«, stvar deluje. Lepo je slišati, da nekdo tako živi za svojo glasbo in da je z njo povezan na nek skorajda že eksistencialni način. Take stvari ganejo in mestoma tudi premikajo gore.

Pobarat moram kvečjemu pomanjkanje uličnih sester (izjema je le Maruša, ki odpoje del refrena v drejevski Dvign pest), ki bi tale testosteronski overkill malce ublažile, zvito semplanje Morriconeja pa se mi zdi prej simpatično kot blasfemično. Urbano!

  • Share/Bookmark

Komentarji1 komentar

  1. rumena, dne 26.11.2008 22:09

    No fenica ravno nisem in tudi nikoli ne bom, mi je pa všeč Zlatkov optimizem!

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv