Vsi tisti, ki ste se zadnje leto sprehajali po Mariboru in Ljubljani (no, ali pa po Aalborgu), ste se verjetno srečali z osem metrskim kolosom, ki je govoril težko razumljive stvari. Šlo je za RoboVoxa, za interaktivno zvočno instalacijo Martina Briclja. Orjak sprejema tekstovna sporočila in jih nato verbalno posreduje mimoidočim. Avtor s tem projektom raziskuje vprašanja svobode govora, razmerja med osebnim in javnim ter odpira debato o funkciji in koristnosti robotov v človeški družbi. RoboVox je kakopak v službi posameznikov in ne oblasti, kar spet posega na področje cenzure, kontrole informacij itd. itd. Instalacija prinaša polno malho socialnih implikacij, mi pa se bomo v tem sestavku osredotočili predvsem na zvočno knjigo Your Voice, ki spremlja in zaokrožuje RoboVox projekt.

Zvočna knjiga Your Voice prinaša besedila raznih avtorjev (npr. Jane Horakove, Alexeija Monroeja idr.) na temo robotsko-človeških odnosov, zvočni del knjige pa sestavlja CD z glasbo.

Na glasbenem delu projekta naše barve dostojno zastopajo Random Logic, Octex, Borka idr., od tujih pa so verjetno še najbolj znani Plaid, ki domujejo pri legendarni angleški založbi Warp ter škotski Vector Lovers.

Glasba je – kot se spodobi za takšen projekt – elektronsko obarvana. Razlike med posameznimi produkcijami so predvsem v tempu in transparentnosti. Hitrejši ritmi si podajajo roke z bolj počasnimi, abstraktni zvočni zastavki pa spogledujejo s konkretnimi, bolj plesnimi rešitvami. A kljub omenjeni zvočni raznovrstnosti, album deluje kot koherentna celota, kot konceptualno zaokrožen izdelek. Glasbeno gledano, ne slišimo nič revolucionarno novega – nič, kar ne bi poslušali že od srede devetdesetih naprej – a nič ne de, bodo pa roboti prinesli kaj novega.

  • Share/Bookmark

Komentarji2 komentarjev

  1. keinikiki, dne 28.10.2008 13:08

    Si dobil poleg tudi knjigo s sporočili, ki jih je RoboVox povedal? Kolikor se spomnim, je bil res zelo nerazumljiv.

  2. Rednasilap, dne 28.10.2008 20:53

    V knjigi je sporočilo “jaz nisem raca” ???

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv