Murat in Jose izgledata kot prijetna fanta. Njun način podajanja sporočil se razlikuje od večine »uličnih soborcev«. V besedilih vladata humor ter iskrivo obračanje besed, občutiti pa je tudi manj egotripanja. Dobro, tudi Murat in Jose na novem albumu povesta kdo in kaj sta in da nista včeraj po župi priplavala, a to delata s stilom in s simpatično skulirano mirnostjo. Tudi čez »fejkerje« se kaj pove, a to je že ustaljena reperska praksa.

Besedila so tudi na novem albumu Tuki not za naše razmere nadpovprečna, kar pomeni, da tudi nekatere že stokrat prežvečene teme, ki se dotikajo »materialistov« in »sistema« preživimo. Murat in Jose se izkažeta za pronicljiva opazovalca in tudi vsakdanje dogodke znata orisati na zanimiv način (beda nočnega življenja, druženje s prijatelji ali spominjanje na brezskrbno preteklost). Obregneta se tudi na stanovanjsko problematiko, a na žalost ne omenita tajkunov. To bi bil velik plus.

Druga stvar je »spremljava«. V času, ko je tudi slovenska produkcija »podlag« s pomočjo Kacafure in kolegov na visokem nivoju (glej Flamiejev prvenec Vse kar vidim), Murat in Jose svoje rime rajši speljujeta preko živih glasbil. Bobni, kitare in klaviature suvereno spremljajo lirični del in celoto včasih peljejo v reggae, drugič spet v ska, v splošnem pa način muziciranja pušča veliko prostora za morebitne koncertne improvizacje.

V bistvu na albumu ni slabega komada, zapise pa tudi bogatijo razni gostujoči vokalisti (npr. Maya in Benč, ki dodaja tisto melanholično noto zaključnemu Nazaj).

Mogoče Murat in Jose nista najbolj taff madafakerja na sceni, a to kar delata, delata dobro.

 • Share/Bookmark

Komentarji10 komentarjev

 1. keinikiki, dne 3.10.2008 20:14

  To pomeni, da sta ti bila všeč? Bolj kot Flamie?

 2. Amo the Ew, dne 5.10.2008 23:18

  majkemi, katastrofa od recenzije…ta plata je čisto porazna, flamie je isto porazn, vse tukaj napisano je en vic…v glavnem…svašta..

 3. slorapfan, dne 6.10.2008 08:28

  tudi sam se strinjam, da tale album ne more biti ocenjenpozirovno.

 4. slorapfan, dne 6.10.2008 08:29

  pozitivno sm mislu :)

 5. tuipasho, dne 6.10.2008 15:07

  fejkerji.
  real reperji so sam u celju

 6. krneki, dne 6.10.2008 15:25

  Žal moram povedat, da je to debilna recenzija in da avtor le-te očitno nima pojma o glasbi, sploh pa ”rapu”.

  Mene je ta plata zelo razočarala, pričakoval sem neko solidno plato z boljšimi teksti kot na prvencu. Katastrofalna plata, res.

 7. mgerencer, dne 6.10.2008 18:12
  mgerencer

  @Amo the Ew

  Da je nekaj porazno, lahko vsak napiše. Mene bolj zanima zakaj ti je album porazen? V primerjavi s čim? Kakšen bi moral biti, da ne bi bil porazen?

  O Flamieju sem pa napisal le, da ima dobre podlage. Ocen o besedilih in o albumu na splošno nisem dajal.

  @krneki

  Odvisno od pričakovanj. Moja so bila nizka. Če album ni zadovoljil tvojih pričakovanj, še ne pomeni, da gre za slab album. Bi pa rad slišal tiste albume, ki so zadovoljili tvoja pričakovanja.

 8. Medved Bobi, dne 6.10.2008 18:21

  Mene pa zanima, če so vsa besedila v spakedranščini, kot je naslov “tuki not”, ali je vsaj kakšna rima slovnično pravilna?

 9. mgerencer, dne 7.10.2008 00:11
  mgerencer

  @medved bobi

  Ma, se trudijo, ampak nekaj “ulice” vedno ostane :)

 10. Medved Bobi, dne 8.10.2008 18:03

  Pohvalno :)

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Arhiv