underworld-oblivion-with-bells.jpg

2007, PIAS

Karl Hyde in Rick Smith delata glasbo pod različnimi imeni že od osemdesetih naprej. Leta 1991, ko se jima je pridružil še Darren Emerson, so nastali Underworld, eden izmed najdlje živečih elektronsko-plesnih projektov.

Prva dva albuma (Dubnobasswithmyheadman, 1993 in Second Toughest In The Infants, 1996) sta zakoličila manevrski prostor skupine in določila njeno zvočno podobo, ki je v srži tudi še dandanes ostala ista: čvrsti plesni ritmi, ki jih spremlja petje ali recitiranje Karla Hyda. Začetno, bolj agresivno »šopanje«, ki ga najboljše predstavlja njihov največji hit Born Slippy, je sčasoma zamenjal bolj sofisticiran in umirjen pristop. Z velikih plesišč so se čedalje bolj selili v intimne klube, na najnovejšem albumu Oblivion with Bells pa mestoma že počivajo tudi na chill-out kavčih in lovijo vibracije after partyjev.

Prva dva komada na albumu sta mojstrski prikaz duetove suverenosti in občutka za strukturiranje plesnih epov. Crocodile in Beautiful Burnout tečeta in dihata kot eno, se neopazno prelijeta, polzita iz zasanjanosti v konkretnost, se lomita in nato kontinuirano bijeta naprej. Duo ustvarja napetost na pravih mestih, upogiba tok, ga nato sprosti ter vstavi tudi bolj umirjene dele, pavze za oddih. Topli zvočni oblaki razširjajo komada, jim dajejo atmosferičnost, skozi katero umirjeno polzi Hydova stream of consciousness poezija.

Duo svoje zvočne izlete na albumu trikrat prekine z inštrumentali, ki služijo predvsem kot coming down, kot priprava za naslednji sklop zapisov. Album zaključujeta dva bolj umirjena komada, in sicer Good Morning Cockerel – iskrena, s klavirjem pospremljena baladica, in Best Mamgu Ever – prijetna, downtempo stvaritev, ki odlično zaokorožuje dotični album.

Posebna izdaja albuma vsebuje tudi DVD, na katerem se nahaja približno 20 minut materiala: dva videospota (za komada Crocodile in Good Morning Cockerel), en live posnetek ter obilica fotografij, med drugim tudi s snemanja albuma v legendarnih Abbey Road studijih. Nič esencialnega, a lepo dopolnilo k zvočnemu delu izdelka.

Za rejverje v zrelih letih in eden izmed najboljših albumov “podzemlja”.

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv