danger-diabolik-ital.jpg 

V šestdesetih in sedemdesetih letih se je v Italiji delal najbolj seksi trash. Ni žanra ali filma, ki ga Italijani takrat niso prevzeli in si ga naredili za svojega. Sandalski epi, vesterni, kriminalke, psihotrilerji, grozljivke, celo Jaws, The Exorcist in Romerotovi zombiji niso bili pred njimi varni. Prava biblija za produkcijo tistega časa predstavlja knjiga Marcela Štefančiča mlajšega Ubij vse in vrni se sam, v kateri avtor lepo in seveda na svoj način posreduje vsa potrebna dejstva in imena, ki so takrat kaj veljala. Odlična knjiga, zelo informativna in prava zakladnica bizarnih ter hudo kultnih filmskih naslovov!

Danger Diabolik (1968) je podpisal Mario Bava, eden izmed prvoborcev giallo žanra, avtor klasikov kot so Blood and Black Lace (1964) ali A Bay of Blood (1971). Danger Diabolik je nastal po istoimenskem italijanskem stripu, v njem pa nastopa John Phillip Law v vlogi Diabolika, Marisa Mell, ki igra Evo – Diabolikovo seksi bejbo ter Adolfo Celi, ki je znan predvsem po svoji vlogi negativca v bondijadi Thunderball (1965).

Diabolik je antijunak, pravi jebač, ki nakradeno bogastvo vlaga predvsem v svojo zbirko Jaguarov in high-tech gadgetov ali pa recimo v opremljanje svojega kul podzemnega skrivališča. Včasih pa 10 milijonov ukrade samo zaradi tega, da se lahko potem po njih valja s svojo bejbo. Zelo dekadentno početje, ki gre seveda v nos tako policiji, kot tudi mafiji, ki posledično združita moči in ga skušata zaustaviti. Toliko od (kvazi) zgodbe, ostalo pa sestavlja kakopak groovy psihadelična scenografija in kostumografija, kot tudi obvezno funky glasba maestra Morriconeja, ki je bil v šestdesetih in sedemdesetih letih neločljivo povezan z italijansko filmsko produkcijo.

Danger Diabolik je film, ki na nobeni točki ne želi spreminjati sveta – čeprav moment, kjer Diabolik uniči celoten državni finančni sistem ima žlahten anarhičen naboj! – a ostaja edinstven dokument določenega filmskega Zeitgeista, ki mi ga je v veliko veselje vedno znova raziskovati.

Spodaj lahko slišimo še Morriconejev kul psihadelični nonsense iz dotičnega filma ter spot za komad Body Movin od Beastie Boysov, v katerem se na svojevrsten način poklonijo Diaboliku. Oboje je seveda super, pardon groovy!

Ennio Morricone – Deep Down

YouTube slika preogleda

Beastie Boys – Body Movin

YouTube slika preogleda

  • Share/Bookmark

Komentarji2 komentarjev

  1. McFly, dne 22.05.2008 00:33

    Zanimiv da ravno en teden pred smrtjo glavnega igralca.

  2. mgerencer, dne 23.05.2008 12:44
    mgerencer

    Pa res. Škoda.

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv