argento.jpg

Mother of Tears je tretji del Argentove trilogije o “treh materah”, t.j. prastarih čarovnicah, ki po svetu sejejo smrt in grozo. Medtem, ko sta bili prvi dve materi ubiti v Suspirii (1977) in Infernu (1980), smo na tretji del in na prihod tretje – in najmočnejše čarovnice Mater Lacrimarum čakali dobrih 27 let! Zgodba je enostavna – na pokopališču izven Rima najdejo skrivnostno skrinjo, ki jo odprejo in s tem sprostijo starodavne zle sile, ki se začnejo preko čedalje večjega števila umorov ter vsesplošnega nasilja valiti v Rim in grozijo, da uničijo civilizacijo, kot jo poznamo. Edina, ki se lahko postavi tem zlem silam postavi v bran je Sarah Mandy (igra jo Asia Argento, torej hčerka režiserja Dario Argenta), študentka umetnosti, v kateri se skrivajo nadnaravne sposobnosti, za katere še sama ne ve.

Dobro, zgodba je enostavna, a v celoti gledano je Mother of Tears eden izmed najboljših Argentovih filmov zadnjih nekaj (deset) let (ij) in pravi balzam po zadnjem njegovem filmu, ki sem ga gledal – obupnem The Phantom of the Opera (1998). No, za mene Argentova “sveta trojica” še vedno ostaja The Bird with the Crystal Plumage (1970), Deep Red (1975) in Tenebre (1982), a Mother of Tears prejšnje tri naštete poseka predvsem v nekaterih brutalno-krvavih prizorih ter zelo tekočem poteku. Medtem, ko se skoraj vsi Argentovi filmi na trenutke vlečejo, Mother of Tears teče kot podmazana. Vedno se nekaj dogaja, režiser spretno menjava lokacije snemanja, minimalno poglablja zgodbo, jo navezuje na prejšnja dva dela (čeprav ogled prvih dveh delov za razumevanje tretjega ni potreben!) in v splošnem nenehno drži gledalčevo pozornost. V stranski vlogi se pojavi tudi Udo Kier, a drugače na platnu prevladuje predvsem Asia Argento, za katero je to že četrti nastop v filmih svojega očeta.

Mother of Tears je eno izmed najprijetnejših presenečenj zadnjega časa, ki tudi vsega hudega vajenim gledalcem ponudi nekaj zelo krvavih in šokantnih prizorov. Gre za zelo soliden izdelek slasher mojstra Dario Argenta, ki ga roko na srce, v takšni obliki od njega nisem več pričakoval.

 • Share/Bookmark

Komentarji3 komentarjev

 1. pepsi&cips, dne 26.02.2008 00:51

  Zanimivo, moram pogledat :-)

 2. Si. R., dne 1.03.2008 13:01

  Iščem kot zmešan, pa nikjer ne najdem Susprie in Inferna …
  F1 – help! ;)

 3. mgerencer, dne 2.03.2008 17:59
  mgerencer

  Hmm, odvisno če iščeš bolj legalno (ebay) ali malo manj legalno (mininova):)

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Arhiv