220px-mother_night_film.gif

Haifa, 1961. Howard W. Campbell (igra ga zelo dober Nick Nolte) čaka v svoji zaporniški celici na sojenje za vojne zločine ter piše svoje memoare. Campbell se je rodil v Ameriki, a se je po prvi svetovni vojni s starši preselil v Nemčijo, kjer je delal kot pisec gledaliških iger. Hitro se je začel vzpenjati po družbeni lestvici in se začel družiti s političnimi in družbenimi veljaki predvojne Nemčije. Pred začetkom druge svetovne vojne ga kontaktira John Wirtanen (John Goodman), ki mu predlaga, da postane ameriški vohun.

Med drugo svetovno vojno postane Campbell glavna figura Göbbelsovega propagandnega stroja. Preko radia ima antisemitske govore in se pred svojimi ameriškimi rojaki ponaša za zadnjega svobodnega Američana, ki ni podlegel diktatom židovskih veljakov. Cambpbell se dobro vživi v svojo vlogo, bere nacistične tekste, a z dobro premišljenimi pavzami, odkašljenjevanjem in spremembami v intonaciji, daje tudi Američanom koristne informacije o dogajanju v Nemčiji. A politika ga ne zanima nikoli. Njegovi dve največji ljubezni sta umetnost in žena, igralka Helga, za katero piše gledališke igre.

Ob koncu vojne Campbella ujamejo, a vmes poseže Wirtanen, ki mu ponudi novo identiteto. Campbell se potuhne v New Yorku in poskuša zaživeti znova, a ga njegova vojna preteklost začne kmalu dohajati. Najdejo ga pripadniki Bele bratovščine, ki ga smatrajo za svojo inspiracijo, pravtako pa se začne vsesplošen lov na vojne zločince. A to je le začetek intenzivnega dogajanja, zaradi katerega postaja film čedalje bolj tragičen in heavy.

Mother Night je nastal po literarni predlogi istoimenskega dela Kurta Vonneguta. Knjige nisem bral, a film preveva tista »vonnegutska« tragičnost in hkrati tudi grotesknost in absurdnost, tako značilna za njegove knjige. Mother Night je mestoma že zelo creepy film o tragičnem liku, Campbellu, možu, ki na koncu v očeh drugih in sebe, postane to, za kar se pretvarja – nacistični zločinec.

Pretresljiv film, ki še dolgo ostane z gledalcem.

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv