2010 je bilo v glasbenem smislu enostavno fantastično. Že dolgo ne pomnim leta, ki bi navrglo toliko dobrih in raznovrstnih albumov. Seznam se je tekom leta podaljševal in podaljševal in na koncu sem videl, da ga ne bo možno skrajšati na manj kot 40 enot. Sledi moj glasbeni obračun leta, ki bo potekal javno, tisti drugi, bolj osebni, pa se bo ob zvokih letošnje glasbe odvijal med n-timi stenami lastnega mikrokozmosa.

Za začetek pa nekaj komadov, ki so tako ali drugače ostali na rešetu.

Nas & Damian Marley – As We Enter

Tole je eden izmed najudarnejših uvodov letošnjega leta. As we enter odpira album Distant Relatives, poslušalca pa takoj zadane plesni beat in energična interakcija Nasa in Damiana Marleya. Silen začetek albuma, ki pa se kmalu sprevrže v nizanje reagge klišejev, tečnega “positive vibrations” in “heal the world” zaklinjanja ter nepotrebnega pridiganja. Škoda, verz “I got the gun, I got the ganja” je obljubljal raztur leta.

YouTube slika preogleda

Nova Lima – Machete

Ta pesem je stara sicer že dobri dve leti, ampak verjetno jo je večina ljudi slišala letos prvič. Zahvala gre filmu Machete, posrečenemu poklonu B-produkciji in slabemu okusu, ki ga je režiral Robert Rodriguez. V njem Danny Trejo seka glave, mehča ženske in … mehča ženske – ob zvokih tega nalezljivega komadiča.

YouTube slika preogleda

Salem – Redlights

Chillwave je bil lani, letos pa je po internetni skupnosti haral witch house, mikro gibanje/trend/zvrst, za katerega so značilni cheap zveneči efekti, razredčen gotski feeling, kvazi spooky vokali in smešna imena protagonistov (npr. oOoOO ). Letos so nehote za zabavo poskrbeli Salem, ki so izdali prenapihnjen album King Night, kmalu za tem pa so začeli krožiti posnetki (prvi, drugi), ki kažejo, da so droge in dostopnost do aparatur za delanje glasbe, slaba kombinacija. A dovolj negative, obstajajo tudi dobre stvari – vsaj ena: Redlights, eterična uspavanka za hladne noči.

YouTube slika preogleda

Marko Preželj – Lan’ sem ji kupil

Letos je izšla Etnotronika, zbirka predelav slovenskih narodnih pesmi. Sodelovali so Lara Baruca, Katja Šulc, Pižama, Omar Naber, Neisha in še mnogi drugi. Gre za glasbeno zelo raznoliko zbirko, zmaga pa Prežljeva različica pesmi Lan’ sem ji kupil. Tako toži moderni moški – ob zvoku cefrajočih sintijev in Prežljevem preteranem vocal deliveryju. Več tukaj.

YouTube slika preogleda

Röyksopp – The Drug

Röyksopp so nekje na poti od njihovega prvenca Melody A.M. zgrešili pot in zavili v ulico kičastega elektropopa in utrujajočega elektro-proga – a je prvi singel z zadnjega albuma Senior vseeno obetal. The Drug krasi minimalističen in repetativen funk, v zraven pripadajočem videospotu pa vidimo 80’s dekleta, ki se vračajo z aerobike in podoživljajo Stalkerja. Preostanek albuma pa (na žalost) (spet) ni omembe vreden.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv