Ralf in Florian (alias Kraftwerk) sta bila na začetku sedemdesetih še zelo daleč od trdne (in prepoznavne) glasbene identitete. Na njunih prvih dveh albumih (1 in 2) slišimo za tiste čase tipično krautrockersko eksperimentiranje z efekti, vzdušjem, hrupom in ritmiko (na prvem albumu je bobnal Klaus Dinger, ki je kasneje z Michaelom Rotherjem ustanovil vplivne Neu!). Glasbi ne manjka poguma – še več, v svojem bistvu je zelo prosta in raziskovalna, a (še) brez specifike – osebnosti, ki so jo v tistem času izkazovali dekonstruktivistični Faust, monotono transcendentni Neu! ali z biomehaniko vodeni Can. Še nekako najbolj poseben element je bila Florianova flavta, ki je pesmim kot je Ruckzuck, dodala nekaj nenavadne dinamike in čara.

Leto 1973 je bilo za Ralfa in Floriana prelomno; po vzoru Beach Boysov sta se domislila koncepta “nemške glasbe”, navdih iskala v ljudskem izročilu in motivih ter v svojo glasbo vkomponirala sentimentalnost in romantiko, nekakšno “podeželskost”, ki je njuni glasbi dala bolj mehak in zasanjan rob – lep primer za to so pesmi Tongebirge, Heimatklänge in Tanzmusik. V letu 1973 se je Ralfu in Florianu pridružil bobnar Wolfgang Flür, ki je pred tem skupaj z – oh, kako majhna je bila Nemčija v sedemdesetih – Michaelom Rotherjem igral v skupini The Spirits of Sound.

Spodaj prilagam čudovit kos glasbene zgodovine, posnetek vidno nervoznega Ralfa (klaviature) in Floriana (flavta) ter stoodstotno osredotočenega Wolfganga za svojimi elektro padi, ki izgledajo, kot da so prileteli iz znanstvene fantastike.  Mislim, da je to njihov prvi televizijski nastop, padi pa so nastali le nekaj dni pred nastopom. Izvajajo pesem Tanzmusik, ki je v tej izvedbi bolj ohlapna; plasti klaviatur in flavte se ob spremljavi ritmičnega škrebljanja počasi nalagajo in nalagajo ter raztezajo tako dolgo, dokler nas ne prestavijo na velik zelen travnik, ki se ob blagi toploti poletnega sonca razteza vse do obzorja.

Nastop skupine se na posnetku začne okoli prve minute, še prej pa nam resen voditelj pove nekaj o skupini in o njihovi glasbi. Ostalo je zgodovina, zgodba, povedana že stokrat.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

Komentarji1 komentar

  1. Glasbeno 2010: 3.del – (Neo)krautrockerji : Alles wird Muzak. Alle werden gleich., dne 13.12.2010 13:08

    [...] Georgopoulos alis Arp se naslanja na specifično podzvrst krautrocka, na zgodnje Kraftwerk (Ralf & Florian, deloma Autobahn) in Cluster (Sowiesoso in Grosses Wasser), ki so z elektroakustiko poustvarjali [...]

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv