Tudi navadnemu smrtniku je dano, da potuje v vesolje, obišče tuje planete in občuduje izvenzemeljsko floro in favno.

Kako si tuje planete predstavlja jazzovski vesoljec Sun-Ra, smo lahko videli v posrečenem thrashy blaxpoitationu Space is the Place, slišali pa na njegovih neštetih albumih. Z njim velikokrat potujem, čeprav moram paziti pri izbiri; pri njegovih avantgardnih, bolj prostih kompozicijah obstaja namreč velika nevarnost, da obvisim v neskončni črnini. Bolj varno je, ko veliki Ra s svojim intergalaktičnim big bandom udari prijetno božajoč vesoljski groove:

YouTube slika preogleda

Ko pa je vesolje hudobno in nepredvidljivo, pa zveni tako:

YouTube slika preogleda

Sun-Ra rad križari predvsem po makrokozmosu, italijanski saksofonist Valerio Cosi pa s svojo glasbo raziskuje mikrokozmos. Eklektični Valerio dolguje veliko free-jazzični tradiciji, a v svoja popotovanja vključuje tudi psihadelične in stonerske poteze krautrockerjev Popol Vuh, monotono ritmiko Neu! ali minimalistične elektronske teksture. Valerio stavi na hipnotično repeticijo s katero razširja poslušalčevo zavest in ga počasi pelje do izkušnje “svetega” – ali do točke izčrpanosti, ko v kotu obleži še zadnji poplesujoči derviš.

Valerio Cosi – Astral Shipwreck

YouTube slika preogleda

Fabio Orsi & Valerio Cosi – Pink Sheep Blood

YouTube slika preogleda

To, kar spominja na zelo zgodnje Tangerine Dream ali dark ambient izvajalca Lustmorda pa je prava “vesoljska glasba” oziroma boljše povedano: glasba iz vesolja. Ko sta Voyager I in II križarila po našem sončnem sistemu, sta s posebnimi sondami pobirala elektromagnetno valovanje, ki so ga kasneje na Zemlji pretvorili v slušno izkušnjo, dojemljivo človeku. Glasba iz vesolja je izšla leta 1992 pod imenom Symphonies of the Planets. Boks vsebuje 5 cd-jev, na vsakem pa se nahaja približno 30-minut “glasbe”. Prisežem, da ob pozornem poslušanju slišim ponavljajoče se motive ter občutim nekakšno notranjo logiko teh “kompozicij”, ampak se obenem tudi vprašam ali je takšen zvočni red res narava stvari “tam zunaj” ali pa le rezultat duševnega aparata, ki teži k celostnemu dojemanju dražljajev, iskanju vzorcev in zvočnih sidrišč. Kakorkoli že, zbirka Symphonies of the Planets je čudovita in obenem srhljiva glasbena izkušnja.

YouTube slika preogleda

Tole pa je novejši posnetek “dogajanja” okoli Urana. Avantgardno.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

Komentarji2 komentarjev

  1. Uran, dne 25.02.2010 02:20

    Okoli Urana se kar dogaja – odlično!!!

  2. Rado, dne 12.03.2010 03:00

    Sun-Ra?

    V Cankarju so bili pred mnogimi leti. Sem jih poslušal.

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv