Moji najljubši albumi tega desetletja. Kriterija: všečnost in/ali čustvena navezanost – objektivnost tokrat prepuščam drugim. (Seveda) brez vrstnega reda.

Air – The Virgin Suicides (2000)

Air se gresta Floyde, Sofia Coppola režira. Prehodni album med zasanjanostjo in nostalgijo Moon Safarija ter eklekticizmom in artizmom 10 000 Hz Legenda. Zmerno bombastično, progressive in melanholično – plus saksofon v uvodni (in najbolj znani) Playground Love.

Clouddead – Clouddead (2001)

Nadrealistični hip-hop, ki ga je podpisala trojka Why?, Doseone in Odd Nosdam. Sijajno potovanje po stranpoteh lomljenih ritmov, lo-fi prčkarij, večglasnega nazalnega petja ter radioaktivnega ambienta. Bizarno, psihotično, genialno.

The Avalanches – Since I left you (2001)

Crossover, kakršnega smo poslušali v devetdesetih. Glasba narejena iz 3500 semplov glasbene zgodovine - vključno z Madonno in Boney M! Zadnji veliki party album s plesnimi ritmi, lepljivim kičem in obilico humorja. Zimzelena hita: Since i left you in Frontier Psychiatrist.

Luomo – VocalCity (2000)

Zapeljivi glitch house epskih razsežnosti (6 komadov, 76 minut!) z dodatkom sladkorja - Tessio!

The Strokes – Is this It (2001)

Skupina, s katero se je v tem desetletju začelo intenzivno ropanje glasbene zapuščine šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih. Malo retra, malo Reeda, veliko poziranja, a hvala bogu tudi veliko dobrih melodij. “Album desetletja” so kritiki kričali ob izidu, zdaj, dobrih osem let po izidu, se lahko temu samo še pokroviteljsko nasmehnem.

Bizarnost tistega leta: kot izgleda je bila rita na naslovnici (ali pa rita v kombinaciji z usnjeno rokavico, kdove!) za ameriški trg predivja in preveč dekadentna, zato je album v ZDA izšel z drugo naslovnico (ja, to je tista zraven!)

Prefuse 73 – Extinguished: Outtakes (2003)

Hip-hop ritmi, aromatizirani z warpovsko estetiko klikanja ter rezanja. 23 kratkih in idejno izredno fokusiranih inštrumentalov, ki jih krasijo ropotajoči beati in ubijalski drajv.

Tortoise – Standards (2001)

Profiji na delu. 10 post-rock instalacij za akademske kroge: jazzy, arty, minimal in abstract ter “standard”, ki ga skupina zaenkrat še ni presegla.

 • Share/Bookmark

Komentarji5 komentarjev

 1. Nurudin, dne 22.05.2009 03:12

  evo, še moj izbor, ki pa je nekolikanj manj underground narave. v naključnem vrstnem redu. nekaterih albumov nisem v celoti poslušal, zaradi manjka kondicije, pa so se mi lahko zaradi komada ali dveh vtisnili v srce.

  Bloc Party – Silent Alarm
  LCD Soundsystem – LCD Soundsystem
  The Libertines – Up The Bracket
  Actooon – Fretlessguitarland
  NAS – Stillmatic
  Arcade Fire – Funeral
  The National – Alligator
  The National – Boxer
  White Lies – To Loose My Life…
  The Strokes – Is This It
  The Libertines – The Libertines
  Babyshambles – Down In Albion

  kar se tiče tujih izvajalcev, nisem pa mogel izključiti actooona, ki je slovenec in moj stik z avantgardno glasbo.

 2. mgerencer, dne 22.05.2009 14:02
  mgerencer

  Pri Nasu sem ostal pri It was written in Illmatic, tale novodobni indie pa me ni tako pritegnil. Actoon pa je na čakalni listi že nekaj časa in si bo treba vzeti čas za njega.

  Zavidam pa kratkost seznama, jaz do manj kot 70 nisem prišel:)

 3. Nurudin, dne 23.05.2009 13:45

  Stillmatic je po mojem mnenju na ravni Illmatica in underrated. fretllesguitarland res priporočam, je neverjeten izdelek.
  novodobni indie … tudi mene marsikaj ne navduši. od starejšega indija sem rped kratkim začel poslušati yo la tengo. je bil tudi dolgo na čakalni vrsti in je res izjemen band. album i can hear heart beating as one.

  ja, tisti res poznavalec in informiran v nulo.
  bom si poskušal priskrbeti s tvojega seznama, četudi mislim, da veliko tega ne bo niti na internetu mogoče najti, na bolj znanih torrent straneh.

 4. Nurudin, dne 23.05.2009 15:02

  ah, pa še modern times od dylana.

 5. mgerencer, dne 25.05.2009 18:12

  Na torrentih mogoče res ne, na kakšnem soulseeku pa ziher.

  Če pa česa ne bo, imam jaz na cdju 97% vseh albumov, ki bodo na teh seznamih, tako da…;)

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Arhiv