Spet se počutim kot leta 1991. Takrat sva namreč z očetom kupila Sonyjev CD predvajalnik. Za mene, ki sem dete kasetofona, je bila to čista revolucija. Končno je bilo konec z nadležnim prevrtavanjem in avantgardnim zavijanjem – največja fantastika pa je bila seveda funkcija program.

Te dni spet odkrivam čare Cdjev, celote, sestavljene iz knjižice ter pisanega ploščka. Z veseljem jih poslušam vsako jutro v avtu. To je mojih 25 minut. Prej so v avtomobilu vladali abstraktni MP3ji na sivih rewritable diskih, zdaj pa je čas za regresijo – za regresijo na »originale«.

Nabavil sem si 2 albuma od Bowieja: glam rock Ziggyja (1972) in Aladdin Sanea (1973) lepo sede, ko se moja zavest še otresa sanjskih koščkov in se izogiba nevarnih trol. Ziggy je seveda klasik, Aladdin pa je bil zame večja neznanka. Po nekajkratnem poslušanju mi je v spominu ostal predvsem divji klavirski solo naslovnega komada, pri mojih jutranjih urbanih križarjenjih pa me v dobro voljo spravlja Drive in Saturday –s svojim čudovitim jamranjem in večglasnim zavijanjem.

YouTube slika preogleda

Za 12 evrov pa sem dobil 3 zgodnje Vangelis albume. Vangelis, ki ga slišimo na teh zapisih ni ravno tak, kot smo ga vajeni recimo z Blade Runnerja ali Chariots of Fire. Gre za bolj eksperimentalne stvari, za Vangelisa, ki se gre umetnika in avantgardista. Z Albeda 0.39 (1976) ter Spirala (1977) sta obstala le Pulstar in To the Unknown Man, ostalo pa spada bolj pod (arhaičen) synthi-rock. Še huje je z Beaubourgom (1978), ki prinaša 39 minut bolj ali manj naključnega udrihanja po klaviaturah. Čisti obup, a ker mi občasno sede  pretencioznost in samozadostna drkarija (The Wall je moj najljubši album od Floydov)!, je tudi tale album kar kul za jutranje poslušanje.

Naslednji korak? Upičil sem se v tri zgodnje Miles Davis albume…

 • Share/Bookmark

Komentarji3 komentarjev

 1. Pawk, dne 6.11.2008 23:06

  Kdaj boš pa začel spet odkrivati čare kaset? Lep analog šum, naravni “tape compression”, zavijanje traku, ki da skladbi novo dimenzijo… in seveda underground format preteklosti :-)

 2. mgerencer, dne 8.11.2008 11:37
  mgerencer

  Hmm, tudi na kasete me vežejo lepi spomini. Na njih sem poslušal pravljice, nato pa Iron Maidne, Guns n Roses in Simple Minds. In dr. Albana :)

  Mogoče kdaj, ampak to bo ena orenk regresija ;)

 3. Romb, dne 8.11.2008 17:03

  Pravljice na kasetah, ki “pomagajo zaspati in odpravijo slabo voljo”… :-)

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Arhiv