Že od nekdaj sem si želel pisati o glasbi. Priložnost za to sem dobil junija 2003, ko mi je frend v roke porinil CD skupine Blur in vprašal: “Boš prevzel?”. Z veliko skepso sem vzel CD v roke, ga nekajkrat obrnil, preletel vse zadržke in se na koncu odločil, da bom stvar izpeljal. Recenzijo sem pisaril kar nekaj časa, jo do neskončnosti spreminjal in popravjlal in na koncu dobil tekst, s katerim sem tudi še dandanes zadovoljen.

Ko berem moje stare recenzije me spreletavajo razna čustva ter misli. Včasih sem začuden, ker se stil pisanja tako zelo razlikuje od mojega običajnega, drugič se režim in zmajujem z glavo, kako “pameten” sem bil (npr. pri Madonni ali Bastih), spet tretjič se zgražam nad neberljivostjo in uporabo tisočerih tujk, čigar število skušam vedno minimalizirati (ah, spet). No, kakorkoli, recenzija za Think Tank mi je še dandanes všeč.

Edini odziv na recenzijo je bil s strani enega znanca, ki je pripomnil, da gre za zelo “fenovsko recenzijo” – karkoli to že pomeni, saj se sam osebno nisem nikoli štel med Blur fene.

Recenzija albuma Think Tank skupine Blur je bila objavljena junija 2003 na internetni strani Rockonnet. Recenzijo sem takrat podpisal kot skrivnostni MaG :)

///
blur_think_thank.jpg

Malo je skupin, ki se tekom svojega obstoja kontinuirano razvijajo in pogumno z vsakim novim albumom asimilirajo nove glasbene zvrsti. Med slednje lahko brez zadržkov štejemo tudi skupino Blur. Evolucija te angleške skupine, z Damon Albarnon na čelu sega od naivnih, svežih in energičnih začetkov, preko ‘brit – pop’ etikete, pa vse do zadnjih albumov, ki so se spogledavali z bolj eksperimentalnimi vidiki elektronske in rock glasbe. Toliko večje vprašanje je bilo kakšen bo njihov nov album. Kar pestro je bilo že v samem procesu nastajanja novega albuma. Damon Albarn je s sodelovanjem pri projektih kot so Gorillaz, Deltron 3030 in Mali Music, pokazal svojo odprtost do novih glasbenih zvrsti. Apetite oboževalcev je dvignila novica, da bosta pri albumu sodelovala Fatboy Slim in William Orbit. Skupino pa je po nesoglasjih sredi snemanja zapustil gitarist Graham Coxon, tako, da se nam je obetal ‘guitar – free’ Blur album.

Album ‘Think Tank’, skupinin sedmi studijski album predstavlja odmik od tipičnega Blur zvoka. Skoraj ves album prežema umirjena, spokojna, skoraj že sofisticirana produkcija. Na albumu slišimo več elektronskih primesi kot na prejšnjih albumih, ampak kljub temu Think Tank zveni organsko in toplo. Vzemimo na primer zasanjano in melanholično Out of Time (skupaj z maroškim orkestrom!), magično Sweet Song (s čudovitim klavirskim vložkom, ki spominja na Debussya), cinematoskopsko Ambulance, ali pa pesmi kot so Good Song, Brothers and Sisters, Morrocan Peoples Revolutionary Bowls Club in Gene by Gene ki kar prekipevajo od šarmantnega ‘coolnessa’. Vmes sledi še Caravan, minimalistična, world music uspavanka in jazzy/funky Jets (s pravim saksofonskim solom na koncu!).

Album zaključi umirjena in rahlo pesimistična Battery in Your Leg. Umirjeno nit albuma prekineta le pesmi Crazy Beat, ki še najbolj spominja na ‘klasične’ Blure in We`ve got a File On You, pesem, ki s svojim udarnim nažiganjem in refrenom še najbolj zmoti umirjeno nit albuma. Produkcijsko dovršenost albuma lepo dopolnijo emocionalno nabita besedila (‘I was born out of love. Its the only way to come into this world’ – Out of time; ‘I believed I was strong but you are the one – Caravan’), tako, da je poslušanje albuma res svojevrsten dogodek.

Think Tank je produkt skupine, ki se ne boji eksperimentov in raziskovanja novih glasbenih obzorij. Z albumom verjetno ne bo zadovoljen marsikateri starejši privrženec skupine, ampak skupina si bo pridobila tudi nove. Kakorkoli že, gre za moderen pop album, ki ga že zdaj lahko štejemo med najboljše albume leta.

///

Album sem ravno pred kratkim poslušal še enkrat in ugotovil, da mi – razen treh, štirih komadov – ni več tako všeč. Ljubezen do pisanja pa je ostala in se me še vedno drži trdno kot prvi dan.

 

  • Share/Bookmark

Komentarji1 komentar

  1. rumena, dne 23.06.2008 20:25

    ja blur so super. damon albarn pa eden od ustvarjalcev, katere najbolj občudujem. greatest hits je plata, ki sem jo kupila pomoje v šestem razredu, jo še vedno zelo velikokrat zavrtim, pa se je ne naveličam.ubistvu mi je fajn vse kar so blur izdali, nekaj malo bolj, nekaj malo manj. enkrat si morem vzet čas, da se razpišem o damonu in o njegovem delu od blur, pa do gorillaz in the good the bad and the queen. mene on vedno znova prepriča.

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv