warriors.gif

The Warriors je eden izmed tistih filmov, za katerega bi si mislil, da že dobrih 30 let gnije na smetišču filmske zgodovine, a se preseneljivo redno pojavlja na vseh možnih lestvicah t.i. antiutopičnih filmov, t.j. filmov, ki prikazujejo izrazito negativno vizijo sveta, polno nasilja, revščine, represije itd.

Vse tolpe New Yorka se nekega dne zberejo v Bronxu na velikem srečanju ter poslušajo Cyrusa – vodjo največje in najmočnejše bande v mestu The Riffs – ki predlaga premirje ter vizijo, da bi skupaj prevzeli oblast nad celotnim mesto. Srečanja se udeležijo tudi The Warriors, skupina, ki je prišla iz daljnega Coney Islanda. Cyrusa med govorom ustrelijo, za njegovo smrt pa obtožijo Warriorse. Začenja se neusmiljen lov na njih, v katerem sodelujejo vse tolpe New Yorka…

V filmu fascinirajo predvsem lokacije snemanja (mislim, da tako zanikrnih slumov v filmu še nisem videl) ter razna bizarna, kot tudi kreativna oblačila tolp, ki segajo od dokaj tipičnih panksov in skinov, pa vse do tolp, ki so na kotalkah ali pa se oblačijo v baseball igralce. Nasilja je za tak film v bistvu preseneljivo malo in če se že pojavi, je dokaj blago. Igra je mestoma zelo povprečna, izrisanost likov bolj ali manj provizorična, tempo v nekaterih delih počasen.

Večji del filma se dogaja ponoči, kaj mu daje potrebno temačnost ter Mad Max apokaliptičnost. Vzdušje je dobro, skozi film kar veje duh socialnega darvinizma, boja za prostor, neusmiljenega gang življenja, ki ga za kratek čas prekine pomenljiv prizor na podzemni, kamor vstopita dva para, namenjena na maturanca. To je v bistvu edini prizor v filmu, kjer v svet nasilja in borbe za preživetja vstopi normalno, “navadno” življenje.

Film v določenih ozirih izgleda staro, nekateri elementi so verjetno pred 30 leti izgledali bolj impresivno, bili bolj učinkoviti – zdaj pa izpadejo le še lepo thrashy ali mestoma celo komični. A vseeno taki fimi nekaj imajo: nekakšno kultnost, ki je zmes slabe igre, avtentičnih lokacij in thrashy videza, ki se trajno zapiše v srce gledalcev. Tudi v moje.

 • Share/Bookmark

Komentarji4 komentarjev

 1. trip, dne 28.04.2008 17:18
  trip

  Kul. Ravno nekaj takega nucam.

 2. iztokgartner, dne 15.05.2008 13:13
  iztokgartner

  Uf, stari moj, tole pa je tudi film moje mladosti. Vrhunska kultna roba.

 3. Dvakonda, dne 17.05.2008 16:47

  Ja, tudi jaz se spomnim tega filma, gledal pred cca. 20-imi leti :)

 4. mrXfilm » Sodni dan, dne 30.09.2008 21:16

  [...] (Malcolm McDowell), obe kulturi pa kar pokata od poklonov Pobesnelemu Maxu, Potopljenemu svetu, Bojevnikom podzemlja,  Gladiatorju in Eskaliburju; prav špasno prirezovanje del postapokalipse in cyberpunka se [...]

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Arhiv