Moje glasbeno leto 2007. Izbor. Brez vrstnega reda.

39246inrainbows.jpg

Radiohead – In Rainbows

Kid A in Amnesiac sta bila prelomna, Hail to the Thief baročna stagnacija na zelo visokem nivoju, In Rainbows pa kljub nekaterim spremembam (manj elektronike, več kitar) ostaja na preverjenem terenu že slišanega melanholično-sivega. Brez revolucije, a vseeno še vedno zelo dobro.

35536kala.jpg

M.I.A. – Kala

To ni hip-hop. To ni dancehall. Je oboje in še kaj zraven. Mogoče to lahko še najenostavnejše rešimo z besedno zvezo urbana glasba, torej z zvezo, ki ne pove veliko, a obenem da vedeti, da imamo opravka z eksplozivnimi ritmi ter besedili s politično konotacijo. Prava džungla zvokov, v kateri se skrivajo plemenska tolkala, posemplani The Clash in The Pixies, repajoče sirote iz Šri Lanke, neutrudljivi Timbaland ter kopica drugih elementov, zaradi katerih Kala diši po “ulici”. Udarno!

puna-syndicate-ep.jpg

Puna Syndicate – EP

Slovenca. Organski instrumentalni hip-hop z “živimi tolkali”, ki pa z vsakim ritmom posega še na področje afrobeata, duba, minimal jazza in elektro-funka. Zelo obetajoče!

29859stardestroyer.jpg

Alex Delivery – Star Destroyer

Ta skupina zmore vse. Folk, elektronika, rock, music concrete, krautrock. Eni izmed mnogih vzorov: Can in Neu!.
various-artists-signia.jpg

Pure H – Signia

Deset priredb enega komada primorske skupine Pure H. “Krivci” so: Eraldo Bernocchi, Dj Surgeon, P.C.M., KK Null in še mnogi drugi. Dark ambient, industrial, drum & bass, noise, minimal. Vse, kar lahko ponudi moderna elektronska glasba, na enem mestu!

31749cross.jpg

Justice – Cross

Francozi spet na udaru! Tokrat z umazanim elektro pogonom Justice, ki na svojem prvencu plesno glasbo do iznemoglosti melje, lomi, filtrira in centrifugira. Robato in privlačno mračno!

panda-bear.jpg

Panda Bear – Person Pitch

Verjetno najboljša sončna pop psihadelija po Beach Boysih. Kompleksen, večplasten album, s prelepimi melodijami!

burial.jpg

Burial – Untrue

Dubstep. Ena izmed bolj zanimivih frakcij elektronskih produkcij zadnjih nekaj let. In to je trenuten vrhunec tega gibanja: Burial, skrivnostni angleški producent, čigar identiteto pozna le peščica ljudi. Untrue je kompleksna celota prestopajočih se ritmov, mračnih zvočnih kolažev in žalobnih vokalnih samplov. Melanholično.

prins.jpg

Prins Thomas – Cosmo Galactic Prism

Miks leta! Prins Thomas je norveški producent, ki je za pričujoča dva CD-ja zbral najbolj bizarne in obskurne komade iz glasbenene zakladnice. Vohunski funk, easy listening, claydermanski kič, utripajoč elektro, deep house, big band orkestri, bebavi lo-fi eksperimenti, synth-disco in še vsaj sto drugih zvrsti v kontinuiranem poteku. Sproščujoče in plesno hkrati!

  • Share/Bookmark

Komentarji2 komentarjev

  1. teoo, dne 28.12.2007 12:08

    uff… kar zanimivo zbirko si zbral na kup. dober okus imaš:)

  2. Irenca, dne 28.12.2007 12:13

    nej slabu nje :D

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv