200px-clouddeadselftitled.jpg

V bistvu še danes, dobrih 6 let po izidu, ne vem točno kaj poslušam. Hip-hop z bizarnim smislom za humor? Velik “drug influenced” joke? Uglasbitev nadrealistične poezije? Ali nekaj, kar tudi še v letu 2007 nima svojega imena?

A najprej bolj oprijemljive stvari. Skupino Clouddead sestavljajo trije člani: : Why?, Odd Nosdam in Doseone. Po številnih umetniških projektih so leta 2001 izdali svoj prvenec pri založbi Big Dada – podzaložbi Ninja Tuna. To so dejstva, ostalo je le poskus opisa.

To, kar vsi trije protagonisti skupine izpuščajo iz svojih ust ni ravno repanje oziroma vsaj ne v klasičnem pomenu. Bolj gre za počasno in zadeto govorjenje (predstavljajte si Cypress Hille na polovični hitrosti!), ki ga spremljajo škripajoči ter primitivni ritmi. Dobro, naši čudaki tu pa tam ujamejo celo kakšen flow, a se le-ta spet hitro prelije v recitiranje, govorjenje, groteskno pačenje ali skoraj že ritualno zaklinjanje. In ko ga potegnejo še večglasno je to obenem bizarno in fascinantno – poslušalec pa dokončno hooked.

A to je le en obraz tega albuma. Ostalo zapolnjujejo gosti ambientalni kolaži, ki povzemajo najbolj vznemirljive trenutke Angela Badalamentija in Brian Ena. Ko je torej trio brez besed so čisti elektroniki, ki ustvarjajo pravcate lo-fi simfonije, semplajo gasilske orkestre, mešane pevske zbore ter se gredo primitiven music concrete. In ko niso nič od zgoraj naštetega, zvenijo kot bizarna radijska igra ali kot nekaj, kar je nastalo na enem dolgem tripu.

Težko je opisati glasbo, ki jo delajo Clouddead, a ostaja spoznanje, da njihov prvenec tudi po šestih letih še ni izgubil svoje magije. Album transcendira hip-hop, ga približuje nekakšni perverzni poeziji, suicide-hopu oziroma psihotičnim blodnjam osebe, ki se je izgubila v gostem roza oblaku iz naslovnice. Tako zveni hip-hop, če ga delajo beli (in zadeti) art študenti.

Clouddead so bili šele začetek. Za njimi so prišli razni projekti vseh treh članov (npr. skoraj enako dobri Themselves ali bolj znani Subtle), znotraj katerih so stil, zakoličen na prvencu razvijali še naprej – dostikrat tudi pod okriljem založbe Anticon, ki je sčasoma postala referenčna točka “novega” hip-hopa. Clouddead so leta 2004 izdal svoj drugi album Ten, ki pa me ni več tako potegnil. Projekt Clouddead je po tem albumu nehal delovati, posamezni člani pa še dandanes pridno izdajajo albume.

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv