unklepsyencefiction.jpg

Še na krilih dobro sprejetega prvenca Endtroducing, se je Dj Shadow lotil sodelovanja z James Lavellom, lastnikom založbe Mo`Wax. Ustanovila sta projekt Unkle, čigar prvenec nosi naslov Psyence Fiction. Album traja dobrih 55 minut, a se včasih zaradi svoje širokopoteznosti, eksplicitnih artističnih ambicij in polno mero idej zdi, kot da obsega – oziroma bi moral obsegati – vsaj 2 CD-ja. Psyence Fiction je konglomerat različnih zvokov, idej in gostov, ki kot celota deluje zelo nekoherentno, a v sebi skriva marsikateri pozabljeni dragulj. Zvok je tight in neusmiljen: trdi ritmi se kot za šalo spajajo z bombastičnimi efekti, klavirskimi akordi ter simfoničnimi elementi. Celoten album je odet v nekakšen futurističen oklep v katerem kar mrgoli noir scenarijev ter postapokalipse. K takemu projektu seveda spadajo tudi visokokaratni gostje in teh ni malo: Richard Ashcroft (The Verve), Thom Yorke (Radiohead), Mike D (Beastie Boys), Kool G Rap, Alice Temple, Jason Newstead, Mark Hollis in npr. takrat še dokaj neznani Badly Drawn Boy.

Med vrhunce albuma spadajo furiozen Guns Blazing (s Kool G Rapom), devet minutni elektro-simfonični Lonely Soul (z Richard Ashcroftom), odrezavo odrepani The Knock (z Mike D-jem) ter zaključni, radioheadovski Rabbit in your Headlight (s Thom Yorkom). Na albumu se nahaja še nekaj zelo izrazitih inštrumentalov, ki v intenzivnosti, za vokalnimi komadi ne zaostajajo čisto nič.

Psyence Fiction je v času izida naletel večinoma na negativne odzive. Večina ga je odpisala kot kaotičen in pretenciozen projekt, brez repa in glave, ki poskuša vse, a mu uspe le malo. Album resda ni perfekten, a je eden izmed tistih simpatično-pretencioznih projektov iz »everything goes« devetdesetih h kateremu se vedno rade volje vračam.

Unkle ni ostal enkraten dogodek, ampak ga je Lavelle (sicer brez Dj Shadowa) do zdaj aktiviral še dvakrat – leta 2004 z albumom Never, never land in letos, z albumom War Stories. Stil se radikalno ni spremenil – Lavelle še vedno stavi na veliko dramo, bombast ter zveneče goste (npr. Josh Homme, 3D, Ian Brown), a zaenkrat z manj zanimivimi ter uspešnimi rezultati kot na prvencu.

Video: Unkle feat. Thom Yorke – Rabbit in your headlights

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

  • Arhiv