deltron-3030.jpg

Damon Albarn, frontman skupine Blur je znan po svojih stranskih projektih, ki se jih je tekom let nabralo kar veliko: The good, the bad & the queen, Mali music in verjetno najbolj znan – Gorillaz. Malo manj znan projekt, pri katerem je tudi sodeloval, pa se imenuje Deltron 3030. Deltron 3030 je “superskupina”, sestavljena iz različnih producentov, raperjev in pevcev. Jedro projekta tvorijo producent Dan the Automator, MC Del tha Funkke Homosapien in Kid Koala. Ta trio je skonstruiral pravcati dystopian konceptualni hip-hop album, ki opisuje življenje v letu 3030. Album govori o Deltron Zeru, ki živi v represivni družbi, je izpostavljen nenehni kontroli, mega korporacijam, vmes pa še poskuša osvojiti naslov Galactic Rhyme Federation Champion-a. Da naslovnica spominja na velike antiutopije tipa Brazil ali Metropolis ni naključje – tudi na Deltron-u slišimo futuristične pridige na temo tehnologije, kontrole, tesnobe in paranoje.

Na albumu sodeluje še kopica gostov, ki so si za to priložnost nadeli različne futuristične identitete: Mark Bell (produciral npr. Björk in Depeche Mode), Money Mark (produciral npr. Beastie Boys-e), raperji Prince Paul, Beans ali Mr. Lif, med pevci pa velja omeniti še Sean Lennon-a (ja, to je sin od malce bolj znanega Lenonna!). A seznam sodelujočih se tukaj šele začne – na albumu je vsega skupaj sodelovalo približno 30 oseb!

Deltron 3030 je eden izmed najboljših hip-hop albumov zadnjih 10 let in je bil v času svojega izida (2000) močno spregledan. Hip-hop je ustoličil kot visoko umetnost, močna konceptualna obarvanost pa ga postavlja ob bok drugim velikim konceptualnim albumom glasbene zgodovine.

In kakšna je bila usoda projekta Deltron 3030? Manjša skupina sodelujočih (npr Dan the Automator, Damon Albarn in Kid Koala) so ustanovili Gorillaz – komercionalno veliko bolj uspešen projekt, saga o Deltron-u pa do letošnjega leta še ni uzrla nadaljevanja.

 • Share/Bookmark

Komentarji4 komentarjev

 1. Stric Bedanc, dne 15.10.2007 15:10
  Stric Bedanc

  Treba je še pristaviti, da je Del da Funkee takisto gostoval pri Gorillas na komadu Clint Eastwood.

  Sicer pa res nenormalno hudobra plata.

 2. Fetalij W. Tyschew, dne 15.10.2007 15:47
  Fetalij W. Tyschew

  jap, huda plata! sam bi jo nekako poskušal dati ob bok plati Vein (cannibal ox), ker sta res edinstveni plati… in čakam, da se pojavijo naslednje take :)

 3. lukav, dne 15.10.2007 16:12
  lukav

  Damonove projekte imam zelo rad, kljub temu pa te plošče nisem še poslušal.. Sem pa pobrskal malo po youtubu in yeah, zveni NORO!

 4. mgerencer, dne 16.10.2007 12:37
  mgerencer

  Sem zasledil na netu, da mogoče še letos izide drugi album projekta Deltron3030!

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Arhiv