solyaris2.jpg

Solaris se mi je doma »vlačil« dobro leto in pol. Nekako nisem mogel zbrati volje, da bi ga pogledal. Svoje je verjetno dodala tudi znančeva »spremna beseda«, ki mi ga je opisala kot film, ki se vleče, boleče vleče. In to je na nek način tudi res. Tarkovsky si vzame čas, zgodbo spremlja s slikami, a se vmes prepusti tudi kadrom, ki z zgodbo nimajo neposredne zveze. Dostikrat so določene scene samo, da ustvarijo vzdušje ali pa predstavljajo prehod med posameznimi segmenti filma. Zgodba je dokaj minimalistična, a režiser izkoristi vse ovinke, da jo pove karseda počasi. Iz tega vidika mi je bil Soderberghov remake bolj všeč – je bolj fokusiran in ima posledično tudi boljši potek. Zgodba Solaris-a je enostavna, a dovolj skrivnostna, da gledalca potegne: Spremljamo Kris-a, psihologa, ki odpotuje na vesoljsko postajo (stacionirano zraven planeta Solaris), kjer se dogajajo nepojasnjene stvari, med katerimi je tudi nenaden samomor enega izmed tam delujočih znanstvenikov. Kris poskuša odkriti kaj se dogaja, a nato sreča svojo že davno umrlo ženo. In to je to, ostalo je raziskovanje narave medčloveških odnosov ter razkrivanje eksistencialističnih vprašanj in poant, ki pa niso vedno lepo berljive.

Film traja 2 uri in 45 minut in to se mu pozna. Svoje dodajo še dolgi kadri, ki subjektivno dolžino filma še podaljšajo. A ne glede na to, mi je bil film všeč, čeprav gledljivost ni ena izmed njegovih močnejših točk. Pač umetniški izdelek, ki je nastal kot antipod »hladni« Kubrickovi Odiseji 2001. Film, ki se pogleda enkrat – in potem mogoče čez deset let še drugič.

 • Share/Bookmark

Komentarji3 komentarjev

 1. avokado, dne 9.10.2007 22:50

  In kaj se zgodi na koncu – se Kris vrne nazaj ali ostane na postaji ali gre na Solaris? Mogoče se pa cel film dogaja na Solarisu, tudi inserti z Zemlje…

 2. mgerencer, dne 10.10.2007 09:26
  mgerencer

  Ostane na Solarisu s projekcijo svojega očeta:)

 3. iztokgartner, dne 10.10.2007 09:30
  iztokgartner

  Čisti dolgčas. Isto kot rimejk z Georgeom Clooneyjem mnogo let kasneje.

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Arhiv